VIDEO: Taxikári fungujú od apríla po novom - na čo si teraz treba dávať pozor?

17.4.2019

Zdroj: RTVS

Páčil sa vám článok?

Začiatkom apríla nadobudla účinnosť novela zákona o cestnej doprave, ktorej cieľom bolo zrovnoprávniť klasické taxislužby s alternatívnymi prepravnými firmami fungujúcimi vďaka mobilným aplikáciám. Pozreli sme sa na to, ako sa vďaka novej legislatíve zmenilo fungovanie taxikárskeho biznisu v Bratislave.

Spomínaná novela je platná už viac než dva týždne a vďaka nej sa sprísnili podmienky pre vodičov alternatívnych prepravných spoločností ako je Uber či Taxify, ktorá sa nedávno premenovala na Bolt. Do marca stačilo šoférom, ktorí vo voľnom čase vozili svojimi autami zákazníkov po meste či mimo neho, mať čistý výpis z karty vodiča a registra trestov, ale podľa nového zákona potrebujú absolvovať psychotesty, aj lekársku prehliadku, kde sa preukáže ich zdravotná spôsobilosť a musia si vybaviť aj taxikársku koncesiu.

„Hlavnou zmenou je to, že sa zaviedla zodpovednosť dispečingu za vybavenie objednávky a všetci vodiči, ktorí doteraz jazdili pre UBER alebo Taxify, musia mať od 1. apríla taxikárske licencie. Nie je povinné absolvovanie skúšok odbornej spôsobilosti, ani používanie taxametra vo vozidle, ale na druhej strane cena za jazdu musí byť vopred stanovená cez mobilnú aplikáciu a ak ju zákazník pri zadaní objednávky akceptuje, tak ju vodič musí dodržať. Nemôže počas jazdy cenu meniť a to ani v prípade, že sa ocitne v kolónach alebo sa z iných dôvodov jeho jazda časovo predĺži,“ vysvetlil Bratislavským novinám Ondrej Halás z Občianskeho združenia koncesovaných taxikárov.

Zdroj: FB Stop Uber

​„Každé vozidlo, ktoré poskytuje prepravné služby verejnosti musí byť označené nápismi, z ktorých je zrejmé, že ide o taxík vrátane klasického svetelného strešného transparentu s nápisom TAXI. A na viditeľnom mieste – napríklad na palubnej doske by mal mať umiestnený aj preukaz vodiča taxislužby. Dá sa povedať, že aspoň v niektorých veciach sa podmienky pre taxikárov na Slovensku zrovnoprávnili, hoci máme informácie aj od členov nášho občianskeho združenia, že nie všetci vodiči jazdiaci napríklad pre tzv. alternatívne taxislužby tieto pravidlá dodržiavajú.“

Na sociálnej sieti aj v reportáži RTVS sa nedávno objavilo video, v ktorom je zachytený vodič pracujúci pre Bolt ako prišiel zákazníka odviezť na základe mobilnej objednávky a nemal svoje vozidlo označené tak ako to určuje zákon. Netreba azda ani pripomínať, že každý vodič, ktorý bude "taxikárčiť" bez potrebných náležitostí tým riskuje pokutu až do výšky 15-tisíc eur.

Aké zmeny priniesol nový zákon do oblasti taxislužieb?

Zámerom novely zákona o cestnej premávke je zjednodušiť a zjednotiť podmienky pre podnikanie v preprave osôb a zamedziť nelegálnemu podnikaniu v tejto oblasti. Novinky v legislatíve vnesú do sveta taxislužieb možnosti novej cenotvorby a efektívnejšie kontroly.

- Upravila sa definícia dispečingu, ktorého sídlo nemusí byť na Slovensku, ale môže byť v ktoromkoľvek štáte Európskej únie. A po novom sa jedná o formu sprostredkovania služby dopravy osôb do maximálne deväť pasažierov vrátane vodiča.

- Povinnosťou taxikárov bude prepraviť zákazníka po najkratšej možnej trase okrem situácie, kedy si inú trasu vyžiada sám zákazník.

- Taxameter nebude v taxíkoch povinný, ak bude cena prepravy dohodnutá vopred. Táto inovácia prospeje najmä taxislužbám, ktoré ponúkajú služby prostredníctvom mobilnej aplikácie. Slovensko sa aj týmto krokom približuje k vyspelejším krajinám, v ktorých môže fungovať štandardný model zdieľanej ekonomiky.

Na druhej strane štát znižuje kvalitatívne nároky na vodičov a vozidlá taxislužieb. Taxikári už nebudú musieť absolvovať psychotesty a budú môcť používať staršie autá. Ak chcú získať koncesiu na 10 rokov, tak musia byť bezúhonní.

Novinkou budú lepšie možnosti kontroly taxikárov, okrem samospráv ich po novom bude môcť kontrolovať aj mestská a štátna polícia, Slovenská obchodná inšpekcia aj Inšpektorát práce.

Zdroj: Uber

​Je možné, že sa aj vďaka novej legislatíve na Slovensku obnoví fungovanie firmy UBER, ktorý svoju vypol vlani na jar krátko po tom, ako mu prepravné služby zakázal sprostredkúvať bratislavský krajský súd.

Nové pravidlá spôsobili problémy aj ďalšej alternatívnej taxislužbe - firme Bolt, ktorá sa donedávna volala Taxify. Aj jej vodiči od 1. apríla narýchlo vybavujú či čakajú na potrebné povolenia, takže áut jazdiacich prostredníctvom tejto mobilnej aplikácie v Bratislave výrazne ubudlo. Pochopiteľne, že sa predĺžil aj čas čakania na príchod voľného vozidla z 3 minút na vyše 10. Vyskúšali sme si to v praxi a kým v jednom prípade sme nasadli do vozidla, ktoré malo na streche transparent s nápisom TAXI, tak druhé auto prišlo bez akéhokoľvek označenia... 

(ars)   

Páčil sa vám článok?