Návrh parkovacej politiky: Poznáme sumy, aké zaplatia Bratislavčania a aké cezpoľní!

10.4.2019
0

Zdroj: Milina Strihovská

Páčil sa vám článok?

Očakávaná parkovacia politika vzbudzuje vášne a rozdeľuje Bratislavčanov! Na verejnosť prenikli prvé neoficiálne návrhy. Koľko budeme platiť za auto v mieste bydliska? A koľko v inej mestskej časti? Berie sa ohľad na Bratislavčanov? Do redakcie nám prišiel návrh parkovacej politiky. Samotný primátor sa k téme plánuje vyjadriť až zajtra.

Najprv sa objavili špekulácie, že za prvé auto v domácnosti sa bude platiť 300 eur a za dve autá 600 eur tak, ako je to napísané vo volebnom programe Matúša Valla. Mnohí komunálni politici a obyvatelia tento návrh odmietli s argumentom, že suma je neprimerane vysoká.

Podľa návrhu, ktoré má zajtra oficiálne predstaviť nový primátor Matúš Vallo, sa za jedno auto v domácnosti malo platiť 49 eur, za druhé 150 eur a za tretie 500 eur. Ak máte teda tri autá, ročne zaplatíte 699 eur. Na každé auto vám bude vydaná rezidenčná kartička vo vašej parkovacej zóne, kde máte trvalý pobyt. V nej môžete parkovať zadarmo celý rok. Ak sa presuniete do inej parkovacej zóny, tak dve hodiny by ste mali mať zadarmo a potom začne platiť hodinová sadzba ako pre mimobratislavských vodičov. V cene máte aj 100 hodín ročne pre návštevy.  Pri druhom a treťom aute sa vraj počíta s návrhom, že rezidenčná karta pre druhé (150) a tretie auto (300) vám zaručuje bezplatné parkovanie len vo vašej parkovacej zóne. V iných zónach budete platiť ako mimobratislavskí vodiči.

Návrh myslí aj na tých, čo nestoja na ulici, ale majú vlastnú garáž. Za auto v garáži by ste ročne do mestskej pokladne mali zaplatiť 10 euro. A k tomu máte bonus dve hodiny parkovania denne v inej zóne a 150 hodín parkovania vo vašej zóne pre návštevy.

Primátor Matúš Vallo:

Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

​Podľa návrhu by sa mali vydávať aj rezidenčné karty pre podnikateľov alebo cezpoľných, ktorú v hlavnom meste bývajú v prenajatom byte. Výška ročného poplatku za kartu bude od 500 – 1500 eur v závislosti od parkovacej zóny, kde bývate.

Návrh parkovacej politiky by mal prejsť niektorými miestnymi zastupiteľstvami a v júni by sa mal dostať aj na rokovanie a schválenie v mestskom zastupiteľstve.

(lb)

 

Páčil sa vám článok?