Magistrát od vlády nebude žiadať dotácie

29.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava nebude od novej slovenskej vlády žiadať dodatočné dotácie na tento rok. Oznámil to hovorca primátora Milan Vajda s tým, že jednorazové peniaze na dopravu alebo cesty by finančnú situáciu v meste nevyriešili, navyše Bratislava nie je jediným mestom s nedostatkom financií.

Podľa neho sú potrebné také zmeny legislatívy, ktoré by upravili prerozdelenie celoštátnych daní v prospech miest a obcí, podobne ako je to napríklad v Českej republike.

Magistrát hlavného mesta si je vedomý, že finančná situácia na Slovensku je zlá. Preto sa mesto rozhodlo o nové dotácie nepožiadať. Toto rozhodnutie nie je preto podľa M. Vajdu motivované politicky. „Pri súčasnom stave nežiadame o dotácie od Dzurindovej vlády a nežiadali by sme ani od Mečiarovej vlády,“ vyhlásil hovorca bratislavského primátora. Mesto bude od štátu žiadať iba peniaze na budúcoročný mestský rozpočet. Požiadavky mesta voči štátnemu rozpočtu na rok 1999 predstavujú takmer 3,470 miliardy korún. Z toho bežné výdavky sú vyše 1,3 miliardy a kapitálové vyše 2,1 miliardy korún. Rozpočet mesta bude môcť byť dopracovaný až po schválení štátneho rozpočtu na budúci rok.

Medzi priority mesta patrí prevádzka Mestskej hromadnej dopravy, ktorá stojí ročne viac ako 1,66 miliardy korún. V budúcom roku bude Bratislava od štátu chcieť na MHD 1 miliardu korún.

Podľa bratislavského rozpočtu na tento rok by výdavky mesta mali dosiahnuť výšku 3,32 miliardy korún, kým príjmy boli vzhľadom na vzťah predchádzajúcej vlády k mestu naplánované len na 2,72 miliardy korún. To predstavuje deficit mestského rozpočtu vo výške 599 miliónov, ktorý mesto pokrýva úverom. Jeho splatnosť je 7 rokov, pričom jeho celkové náklady nepresiahnu 9 percent ročnej úrokovej sadzby. Najviac peňazí mesto tento rok vydáva na MHD, výstavbu a rekonštrukciu budov, verejné osvetlenie a údržbu komunikácií.

(brn)

Páčil sa vám článok?