Bezohľadný vodič trolejbusu? Na sociálnych sieťach sa ako blesk šíri tento príbeh

21.2.2019
0
Trolejbus 201

Zdroj: FB d.

Páčil sa vám článok?

AKTUALIZOVANÉ Stovky zdieľaní a nespočetné množstvo reakcií získal na sociálnej sieti za niekoľko hodín príbeh, ktorý zverejnila cestujúca z bratislavskej MHD. Zisťovali sme, či je pravdivý.

"Dnes, 20.02. 2019 v čase cca. 17:38 som sa stala svedkom udalosti bez štipky ľudskosti. Cestovala som v trolejbuse s číslom 201 (vozidlo #6845), ktorý smeroval na Čiližskú. Nastúpila som na zastávke Trhovisko.  O pár sekúnd na to sa snažil do vozidla nastúpiť starší pán, tipujem na 60-70 rokov. Rukou sa pridržiaval dverí v momente, keď sa zatvárali. Muž zostal zaseknutý vo dverách idúceho trolejbusu po dobu niekoľkých sekúnd, odhadom päť  - desať sekúnd. Celý autobus kričal na vodiča, aby zastavil, no nestalo sa. Muž sa v plnej rýchlosti trolejbusu uvoľnil z dverí a skotúľal sa po ceste. Ďaľšia zastávka bola až Miletičova, a tak som nemala možnosť sa vrátiť a zistiť, či je muž v poriadku a hlavne, či žije. Pred výstupom na svoju konečnú zastávku som išla za vodičom a opýtala som sa ho, či videl, čo sa dialo. Pozeral sa mi do očí a popieral situáciu, ktorú som mu výrazne opakovala. So slzami v očiach som vystúpila a v tejto chvíli si prajem len to, aby tento človek nevykonával svoju pracovnú pozíciu naďalej," napísala cestujúca na sociálnej sieti.

Dokonca zverejnila aj fotografiu (fotografia k článku) konkrétneho trolejbusu, a tak príspevok vyzerá dôveryhodne. Okamžite sa však rozprúdila vášnivá diskusia, pri ktorej mnohí ľudia pravdivosť príbehu spochybnili. Z toho dôvodu nezverejňujeme názov stránky, kde bol príbeh publikovaný, ak by bolo zámerom jej propagovanie. Nešlo totiž o profil fyzickej osoby. "Príspevok som vložila na stránku kvôli dosahu pre jeho rýchlejšie šírenie, nakoľko je v mojom záujme nájsť viac svedkov. Príbeh je pravdivý a nemám najmenší dôvod si niečo také vymyslieť. Naozaj si myslím, že by si vodiči mali viac kontrolovať vozidlo a aj bezpečnosť cestujúcich pri nastupovaní a vystupovaní. Na stránku mi však napísal ďaľší svedok, ktorý situáciu potvrdil a počul ľudí kričiacich, aby vozidlo zastalo," vysvetlila pre bratislavskenoviny.sk autorka statusu.

Zdroj: FB d

​"Muž nemohol zostať zaseknutý vo dverách za jazdy trolejbusu, nakoľko trolejbus neodbrzdí, kým dvere nie sú úplne zavreté. Za 5 -10 sekúnd sa trolejbus nerozbehne na plnú rýchlosť, v ktorej mal dôchodca údajne vypadnúť... Tento príspevok je buď úplne vymyslený, alebo minimálne absurdne "prikrášlený", pretože tak, ako ho popisujete vy, sa ten skutok stať jednoducho nemohol," vyčítal príbehu jeden z diskutujúcich. Viacerí sa zhodli, že ak by sa trolejbus s cestujúcim vo dverách rozbehol, muselo by ísť o vážnu poruchu vozidla. Taktiež vyzerá neuveriteľne, že nikto z ľudí nešiel za vodičom, aby okamžite zastavil.

Oslovili sme aj Dopravný podnik Bratislava. Jeho hovorkyňa Adriana Volfová nám potvrdila, že prípad preverovali a toto sú ich závery, keďže trolejbus bol vybavený aj kamerami:

"Cestujúci pri nastupovaní do vozidla konal v rozpore s Prepravným poriadkom IDS BK, keď v čase plánovaného odchodu spoja nebol pripravený na zastávke na včasný nástup. V momente jeho plánovaného nastúpenia do trolejbusu už znel svetelný a zvukový signál „Nevystupujte/Nanastupujte,“ napriek tomu sa cestujúci snažil nastúpiť do už zatvárajúcich dverí. Vodič po tomto zvukovom signále kontroloval svoje ľavé spätné zrkadlo, aby sa mohol bezpečne zaradiť do premávky. Keď odchádza zo zastávky kĺbové vozidlo, v tom momente už vodič nedokáže vidieť celú situáciu pozdĺž vozidla.  Nakoľko vodič nedostal od cestujúcej verejnosti vo vozidle signál núdzového tlačidla, po ktorom by ihneď ako môže bezpečne odstavil vozidlo, ale zaznel signál tlačidla pre dopyt pre vystupovanie, v domnení, že chcú cestujúci vystúpiť na ďalšej zastávke, vodič pokračoval ďalej v jazde, " povedala nám Volfová. 

" Vodič pracuje na tejto pozícii už 5 rokov, DPB, a.s. u neho neeviduje žiadny podobný záznam. DPB, a.s. aj vodiča vzniknutá situácia mrzí. Vyzývame cestujúcu verejnosť, aby v záujme svojej bezpečnosti v čase svetelnej a zvukovej signalizácie „Nevystupujte/ Nenastupujte“ nevstupovali do priestoru dverí. Dvere síce plnia aj bezpečnostnú funkciu avšak iba v prípade, ak dokážu spoľahlivo identifikovať prekážku, " dodala.

(ms)

Páčil sa vám článok?