Farmári dnes vyrazia na Bratislavu - chystajú sa v hlavnom meste zablokovať dopravu?

18.2.2019

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Farmári dnes , teda v pondelok 18. februára 2019 vyrážajú na poľnohospodárskych strojoch z viacerých smerov až do hlavného mesta SR, kde by mali doraziť v utorok. Chystajú sa tu protestovať a budú žiadať, aby si ich predstavitelia vlády nielen vypočuli, ale začali brať ich požiadavky vážne.

Do protestu sa má zapojiť celkov až 1000 poľnohospodárskych strojov, čo však neznamená, že všetky traktory a iné vozidlá do Bratislavy prídu. Hnev slovenských farmárov narástol po vražde, respektíve násilnú smrť jedného z nich. 

Farmári začnú cestu do hlavného mesta z troch smerov už 18. februára. Povedal to v stredu pre TASR Patrik Magdoško z Iniciatívy poľnohospodárov s tým, že prídu na traktoroch, lesných a ďalších strojoch.

Zdroj: FB Polícia Bratislavský kraj

​Minulý rok farmári zaparkovali svoje traktory na Tyršovom nábreží, kde na nich dozerala štátna polícia. Krajské riaditeľstvo PZ SR v Bratislave je aj tentokrát odhodlané situáciu zvládnuť.

Predstaviteľ Iniciatívy poľnohospodárov doplnil, že ďalšie stroje budú smerovať do centra Európskej únie, do Bruselu, kde má byť 19. februára tiež protest. „Chceme vyjadriť, že slovenskí farmári sú utláčaní,“ povedal.

Magdoško to uviedol pred rokovaním s policajným prezidentom Milanom Lučanským, ktorého chcú informovať o cieľoch protestu a odovzdať mu trestné oznámenie o podozrení z obzvlášť závažného trestného činu, ktorý sa týka prípadu smrti farmára, ktorý pôsobil v Šamoríne.

„Tomuto človeku sa dva mesiace vyhrážali a doma rozprával, že má strach, že pozemková mafia mu ide dva mesiace po krku,“ priblížil udalosti Magdoško. Na stretnutie s policajným prezidentom prišli aj lesníci a geodeti. Nespokojní farmári plánujú vo februári účasť na proteste Za slušné Slovensko v Bratislave.

Malí a strední farmári prišli na traktoroch do Bratislavy už v júni 2018. Vtedy si rozložili svoj hlavný stan na Tyršovom nábreží, odkiaľ vyrážali v sprievode policajných vozidiel na protestné jazdy pred najdôležitejšie štátne inštitúcie - Úrad vlády či Národnú radu SR, ale samozrejme aj Ministerstvo pôdohospodárstva. Vtedy ich prijal prezident SR Andrej Kiska i predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) a ministerka agrorezortu Gabriela Matečná (SNS) si myslí, že väčšina bodov tzv. Košickej výzvy, ktorej splnenia sa aktivisti a farmári v apríli 2018 v Košiciach dožadovali, bola už splnená.

Ako vidno z ich plánov na tento týždeň, tak spokojní ani zďaleka nie sú. Skôr naopak a preto budeme s napätím sledovať či bude aj tentokrát forma ich protestu skôr symbolická alebo sa rozhodnú začať blokovať mesto, čo by znamenalo v súvislosti s dopravnými obmedzeniami, ktoré by sa mali začať naplno prejavovať práve dnes, doslova kolaps na bratislavských cestách.

(ars)

Páčil sa vám článok?