VIDEO a FOTO: Zakliata križovatka v Petržalke sa konečne dočká semaforu!

11.12.2018
0

Zdroj: bal

Páčil sa vám článok?

Na problemovú križovatku v Petržalke sa už sťažovali viacerí obyvatelia. Chýba tam totiž semafor, ktorý by celú dopravnú situáciu usmerňoval. Keďže tam semafor nie je, ľudia strácajú čas a momentálne už aj trpezlivosť. Podľa všetkého však konečne svitá na dobré časy.

,,Dobrý deň, kedy sa konečne plánuje urobiť svetelná križovatka Údernickej ulice s Kopčianskou ? Dopravy pribúda a začína byť veľký problém vôbec vyjsť na Kopčiansku z Úderníckej ulice. Nehovoriac o absolútnej nevhodnej zastávke pred Tesco Express, kde sa doľava ani nemôžete pri vychádzaní rozhliadnuť kvôli stojacemu autobusu," napísal pán Martin na sociálnej sieti. Túto otázku adresoval ako odkaz pre starostu mestskej časti Petržalka. Odpoveď na seba nenechala dlho čakať: ,,Vo veci Vášho podnetu Vás informujeme, že vybudovať svetelné signalizačné zariadenie v križovatke Údernícka – Kopčianska dostal investor stavby ako podmienku ku kolaudácii tretej etapy „Polyfunkčné bytové domy Údernícka I., II,“ odpovedalo Odelenie vzťahov s verejnosťou hlavného mesta SR.

S kamerou sme sa zašli preto pozrieť priamo na miesto. V koži vodičov by sme sa teda ocitnúť určite nechceli. Tí sa snažili márne zaradiť do kolóny áut, bolo to veľmi ťažké, a to aj pri obyčajnom odbočení doprava. Ak by ste sa náhodou rozhodli zabočiť doľava, je to nie len mimoriadne náročné, ale aj nebezpečné. K tomu všetkému sa kolóny áut tvoria aj zozadu, to znamená, že psychický nátlak na vodiča sa ešte stupňuje. Len tak pre informáciu, nehovoríme o rannej špičke, je to tak celý deň. Od rána do večera máte problém križovatku prejsť.

,,Niektorých ľudí to odrádza aj od toho, aby tam vôbec zaparkovali. Kvôli tomu, aby nemuseli križovatku prechádzať, parkujú aj ďalej od domu. Je to absurdné,“ hovorí pani šoférka Veronika z príľahlého domu.

V ranných a večerných hodinách sa situácia ešte viac vyhrocuje. 

Spomínaná križovatka a nutnosť svetelného zariadenia na nej bola predmetom diskusie už v mnohých médiách. Dokonca sa kvôli nej posunula aj kolaudácia II.etapy novostavby Petržalské dvory.

Ešte v roku 2006 dal magistrát podmienku developerovi túto križovatku prebudovať. S týmto návrhom súhlasil aj stavebný úrad Petržalka. Obidve samosprávy teda uznali, že dopravná situácia je na tomto úseku veľmi komplikovaná. Termín dokončenia mal byť rovnaký ako dokončenie II.etapy projektu. V dopravno-kapacitnom posúdení ku projektu sa ale uvádza, že I. a II. etapa priťaží križovatku iba o 3 % a na nepriaznivú situáciu má zanedbateľný vplyv. I tak však dal investor Petržalke zábezpeku 200-tisíc eur a zaviazal sa križovatku vybudovať. Zástupca developera Andrej Churý vtedy uviedol, že je nesplniteľné vykúpiť cudzie pozemky a následne ich odovzdať magistrátu a tiež, že kým majitelia nesúhlasia, nemôžu nič robiť. Dodal tiež, že podľa neho majú moc v rukách samosprávy, ktorým developer ochotne výstavbu zaplatí.

Doterajší starosta Petržalky Vladimír Bajan po stretnutiach na magistráte kontaktoval ZBS s tým, že navrhne tzv. kolaudáciu s podmienkou. Ľudia sa tak mohli nasťahovať a križovatka by sa mala vybudovať do konca III. etapy.

Oslovili sme ich preto k tejto problematike znova: ,,Podmienku vybudovať svetelné signalizačné zariadenie na križovatke Údernícka – Kopčianska stanovilo Hlavné mesto SR Bratislava ešte pri vydaní územného rozhodnutia na predmetnú stavbu, ktorá sa skladá z troch etáp. Hlavné mesto túto podmienku presunulo ku kolaudácii tretej etapy, počas kolaudačného konania druhej etapy. Príslušným stavebným úradom na povolenie úpravy križovatky je hlavné mesto, ktoré bude vydávať stavebné povolenie na stavbu „križovatka Údernícka – Kopčianska“, preto Mestská časť Bratislava – Petržalka nemá informácie, v akom stave je konanie o povolení stavby križovatky. Odporúčame obrátiť sa na magistrát ako špeciálny stavebný úrad. Stavebný úrad mestskej časti Petržalka je príslušný konať pri povolení a následne aj kolaudácii stavby a príslušných stavebných objektov," vyjadrila sa pre banoviny.sk Katarína Mrázová, hovorkyňa Petržalky.

Obrátili sme sa teda aj na magistrát. ,,V uvedenej križovatke Údernícka – Kopčianska vznikne svetelná riadená križovatka, ktorú bude realizovať investor Fredriksson s.r.o. Na uvedenú stavbu je podaná žiadosť o stavebné povolenie – konanie je prerušené. Investor v súčasnosti ešte uzatvára zmluvy s okolitými vlastníkmi pozemkov pre vysporiadanie vlastníckych vzťahov. Po doručení všetkých týchto zmlúv špeciálnemu stavebnému úradu bude pokračovať konanie pre vydanie stavebného povolenia predmetnej stavby," vyjadrila sa k problematike predmetnej križovatky hovorkyňa Zuzana Onufer.

Podobne pozitívne reagoval aj zástupca developera Andrej Churý: ,,Je našou prioritou križovatku konečne vybudovať, na čo máme aj vyčlenené finančné prostriedky, máme vytendrovanú stavebnú spoločnosť a všetky potrebné súhlasy a zmluvy od majiteľov dotknutých sme odovzdali na odsúhlasenie na magistrát. Očakávame, že mesto nám v najbližších dňoch zmluvy odsúhlasí a pustíme sa do výstavby križovatky."

Dobrou správou teda je, že podľa všetkého sa obyvatelia Petržalky svetelne riadenej križovatky dočkajú už čoskoro.
 

(bal)

Páčil sa vám článok?