Kontrola parkovania v centre sa sprísni

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

O problémoch s nedisciplinovanými vodičmi, ktorí v centre mesta parkujú aj na chodníkoch či priechodoch pre chodcov, sme sa pozhovárali so starostom mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Petrom ČIERNIKOM.

- Máme rozpracované štúdie na riešenie parkovania v centre Bratislavy. Jednou z možností je podnecovanie výstavby podzemných parkovísk a garáží. Ich lepšiemu využitiu však bude musieť predchádzať revízia poplatkovej politiky za parkovanie na ulici, pretože dnešné parkovné je naozaj len symbolické. V niektorých slovenských mestách je omnoho vyššie, a to nehovorím o hlavných či veľkých mestách v zahraničí. Tiež analyzujeme možnosti zjednosmernenia niektorých ulíc v širšom centre. Prípadné zavedenie jednosmerných ulíc by taktiež zlepšilo možnosť parkovania.

Na niektorých uliciach pomohlo zmierniť zlú situáciu s parkovaním osadenie stĺpikov, zábran v tvare biskupského klobúka a podobne. Plánujete ich osadenie na ďalších miestach?

- Je nesporné, že fyzické zábrany zvyšujú bezpečnosť chodcov a znemožňujú parkovanie „na divoko“. Na druhej strane však musím povedať, že mi je ľúto, že musíme uvažovať o ich osadzovaní. Aj keď zábrany z estetického hľadiska nepôsobia pekne, nedisciplinovanosť najmä bratislavských vodičov nás núti k ich osadzovaniu. Pred ich osadením však budeme veľmi citlivo posudzovať lokality a typ zábran, aby došlo k čo najmenším estetickým prešľapom.

Aké ďalšie spôsoby zamedzovania nedovoleného parkovania chce použiť mestská časť, aby zabránila nesprávnemu parkovaniu?

- Okrem už spomenutých krokov chystáme aj osvetu, ktorá by mala aspoň sčasti viesť k väčšej zodpovednosti vodičov. Nemôžem však nespomenúť aj nepopulárne kroky voči nedisciplinovaným vodičom. Rozhodne sa sprísni kontrolná činnosť mestskej polície a o tom istom rokujeme aj so štátnou políciou.

Novelizácia cestného zákona opätovne umožňuje odtiahnutie vozidiel stojacich na zakázanom mieste (pred novelou ich odťahovanie nebolo možné, ak netvorili prekážku v cestnej premávke). Myslíte, že novela pomôže zlepšiť situáciu?

- Žiaľ, stále nepoznáme znenie novely, ale veríme, že na základe úpravy bude možné jednoznačne riešiť všetky priestupky týkajúce sa parkovania. Len čo nám zákon umožní odťahovanie, využijeme ho v plnom rozsahu. Je to nielen účinný, ale aj výchovný spôsob.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?