Zle parkujúce autá bude možné odtiahnuť

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Drzému parkovaniu na chodníkoch odzvonilo: parlament schválil novelu zákona o premávke na pozemných komunikáciách, ktorá opäť umožňuje odtiahnutie vozidiel, ktoré stoja na zakázanom mieste, ale netvoria prekážku v cestnej premávke. O novele sme sa pozhovárali s poslancom Národnej rady SR a bratislavským mestským poslancom Pavlom MINÁRIKOM.

- Situácia najmä v centrách väčších miest sa stávala neúnosnou, a pretože musíme nájsť vyvážený vzťah medzi chodcami a motoristami, domnievam sa, že je potrebné uvoľniť ruky samosprávam a umožniť im, aby mohli zle zaparkované vozidlá odťahovať. Mnoho vodičov totiž dnes považuje chodníky za priestor na odstavenie svojich áut a nútia tak chodcov, mamičky s kočíkmi, invalidov, aby chodili po neraz veľmi frekventovaných komunikáciách, čím vznikajú nebezpečné situácie.

Rozhodli ste sa presadiť zmenu tohto ustanovenia zákona o premávke na pozemných komunikáciách priamo na základe sťažností občanov?

- Áno, bolo to aj na základe sťažností mnohých občanov, ale vychádzal som aj z mojich osobných skúseností, pretože sa pohybujem po Bratislave, ktorá je mojím rodným mestom, a situáciu dôverne poznám. Viem, že mnoho vodičov považovalo pokuty, ktoré mohli byť uložené v blokovom konaní skôr za pomerne drahé a exkluzívne, ale predsa parkovné.

Veríte, že sa týmto ustanovením skutočne dosiahne, aby vodiči prestali parkovať na zakázaných miestach?

- Odtiahnutie je určite veľmi účinná sankcia, pretože okrem toho, že je potrebné zaplatiť určitú sumu, človek, ktorému auto odtiahli, stráca čas a jednoducho svoje vozidlo nemá k dispozícii. Je na samosprávach, aby túto možnosť dostatočne využívali a vytvorili rovnovážny stav medzi automobilovou a pešou dopravou. Častým argumentom je, že v centrách miest sa dá ťažko zaparkovať. Moja osobná skúsenosť je taká, že podzemné garáže, ktoré boli vybudované za nemalé prostriedky, ešte stále nie sú obsadené a na povrchu sa parkuje aj v ich blízkom okolí úplne všade. Druhá vec je, že niektoré chodníky sú dostatočne široké na to, aby sa dalo na nich parkovať. Ja s tým súhlasím, ale nech sa tak deje len v súlade so zákonom a je vecou samosprávy, či časť chodníkov vyhradí na parkovanie.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?