Doterajšie úvahy o metre boli nereálne

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Jedným z najpálčivejších problémov nášho hlavného mesta je doprava. O tom, čo by bolo potrebné urobiť, aby sa situácia v tomto smere zlepšila, sme sa pozhovárali s námestníkom primátora Bratislavy pre oblasť dopravy a infraštruktúry Karolom KOLADOM.

- Prvou prioritou je vybudovanie Mosta Košická s napojením na Einsteinovu ulicu na petržalskej strane a s úpravou Košickej ulice vrátane všetkých križovatiek až po Miletičovu ulicu na bratislavskej strane. Druhou prioritou je na báze technicko-ekonomických rozborov a so zapojením širokého okruhu odborníkov definovať budúci nosný systém mestskej hromadnej dopravy, predovšetkým v tom smere, aby jeho vybudovanie bolo reálne z finančného hľadiska a viedlo k podstatnému skvalitneniu mestskej hromadnej dopravy. Doterajšie úvahy o metre sú totiž z finančného hľadiska nereálne a viedli iba k stagnácii súčasného nosného systému mestskej hromadnej dopravy, teda električkovej dopravy. Ďalšou prioritou v tomto období bude vyriešenie statickej dopravy najmä v centre mesta.

Aké sú vaše predstavy o riešeniach mestskej hromadnej dopravy?

- Ako som už uviedol, do riešení chceme zapojiť široký okruh odborníkov. Dúfame, že sa nám podarí definovať moderný nosný systém mestskej hromadnej dopravy, ktorý bude súčasne ekonomicky reálny a vyrieši najmä spojenie Petržalky s centrom a ostatnými mestskými časťami. Požiadavkou súčasne je, aby nový nosný dopravný systém bol kompatibilný s terajším, najmä na radiálach.

Považujete za reálne, že termíny výstavby Mosta Košická sa dodržia a nedôjde k ohrozeniu ďalších aktivít a investícií v zóne Pribinova?

- Zmluva na výstavbu Mosta Košická medzi víťazom tendra na zhotoviteľa, teda akciovou spoločnosťou Doprastav, a investorom - akciovou spoločnosťou Metro Bratislava, je podpísaná. V nej sú uvedené podstatné náležitosti, ako sú termíny a cena, a tie sú platné. Dúfam, že nenastanú žiadne nepredvídateľné skutočnosti, ktoré by mohli termín výstavby Mosta Košická mohli nejakým spôsobom ohroziť.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?