Mestská doprava sa asi redukovať nebude

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Medzi Bratislavčanmi sa rozchýrilo, že mestská hromadná doprava sa bude ďalej redukovať. O týchto fámach a o ďalších témach sme sa pozhovárali s generálnym riaditeľom Dopravného podniku Bratislava Jánom ZACHAROM.

- Oficiálne zadanie ročného projektu mestskej hromadnej dopravy na rok 2003 zatiaľ Dopravný podnik Bratislava nedostal,  avšak je vysoko pravdepodobné, že výkony v MHD zostávajú nezmenené, teda od 1. januára 2003 by sa nemali ani zvyšovať, ani redukovať.

Študenti bývajúci v internátoch v Mlynskej doline sa sťažujú, že sa v nočných hodinách nemajú ako vrátiť z centra na internát. Dá sa táto situácia riešiť?

- Do uvedenej oblasti bola v minulosti zabezpečovaná doprava okrem dennej dopravy linkami 31 a 39 aj nočnou linkou číslo 517. Táto linka premávala od 1. apríla 1995 po trase Hlavná stanica - Slávičie údolie a späť. Od začiatku prevádzky sme na nej zaznamenali zvýšené prejavy vandalizmu, ktoré prerástli do pravidelného poškodzovania vozidiel (dorezané sedadlá, rozbité okná a svietidlá, prekopané obloženie interiérov doplnené fajčením vo vozidle a jeho znečisťovaním zvratkami). Mnohokrát došlo aj k napadnutiu vodiča vykonávajúceho službu na tejto linke. Na tieto skutočnosti dopravný podnik upozornil vedenie internátu, vysokoškolský klub, študentský parlament a problematiku medializoval s upozornením, že linka bude zrušená, ak nepríde k náprave. Na základe neustále zlých skúseností s cestujúcimi, ako i s cieľom zamedziť ďalším škodám na majetku dopravného podniku bola zrušená premávka na uvedenej linke z 13. na 14. júna 1997. Dopravný podnik neuvažuje s jej zavedením ani v roku 2003. Ten, kto má peniaze na zábavu v nočnom klube, musí ich mať aj na spätnú prepravu napríklad taxíkom. Je skutočne zbytočné otvárať tento problém. To, čo sa v minulosti dialo na bývalej linke číslo 517, bola jedna veľká hanba budúcich vysokoškolsky vzdelaných mladých ľudí. Doprava do nočných železničných spojov bude naďalej jednosmerne po internáty zabezpečovaná linkou 502.

Bude sa v nasledujúcom období zvyšovať cena cestovného v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy?

- Dopravný podnik Bratislava neuvažuje o zvýšení cestovného od 1. januára 2003 v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy v Bratislave.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?