Vybudujú nám metro v Bratislave Rusi?

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Výstavbu metra v Bratislave by mohli zabezpečiť ruské firmy s použitím prostriedkov z deblokácií. O tejto predstave sme sa pozhovárali s generálnym riaditeľom akciovej spoločnosti Metro Vladimírom KOVALČÍKOM.

- V uplynulých dňoch rokoval minister Harach v rámci medzivládnej komisie s ruskou stranou o možnosti deblokovať určitý objem finančných prostriedkov. V Moskve som rokoval o technických otázkach s odborníkmi, ktorí stavali moskovské metro, pričom sme skúmali možnosti, pripravenosť a technickú vybavenosť ruskej strany. Výsledkom našich rokovaní bolo zistenie, že ruská strana je po technickej stránke pripravená zhotoviť metro „na kľúč“, samozrejme, v rámci deblokovaných peňazí. Ruská strana by uvítala, ak by sa mohla podieľať na akýchkoľvek činnostiach a ponúkla nám svoje dlhoročné odborné skúsenosti najmä v oblasti budovania tunelov pre metro.

Ruská technológia sa však spája s typom ťažkého metra, o ktorom sa už dávno rozhodlo, že v Bratislave nebude...

- Dnes je situácia iná ako v rokoch 1983-84, keď sa hovorilo o klasickom ťažkom ruskom metre. V Moskve funguje nielen klasické ťažké metro, ale v jeho niektorých častiach prechádzajú na systém ľahkého metra, podobný, aký sa pripravuje v Bratislave. S výstavbou a prevádzkou teda majú skúsenosti. Dnes už sa dohodlo, že po odsúhlasení vládou nastúpia expertné tímy, ktoré prerokujú nielen technické otázky, ale aj spôsob financovania. Samozrejme, slovenská strana bude musieť uvoľniť určité prostriedky. Momentálne je pripravený materiál na poskytnutie štátnej záruky na výstavbu nosného dopravného systému. Po schválení príslušných materiálov v záručnom výbore a vo vláde by bolo možné hovoriť aj o termínoch. Prostriedky, ktoré by mohli byť reálne k dispozícii, by postačovali na výstavbu prvej etapy - od Janíkovho dvora v Petržalke po Kamenné námestie. Išlo by asi o sedem miliárd korún, z čoho väčšia časť by bola štátna záruka za poskytnutý úver.

Akú podobu by vlastne mohli mať deblokácie? Šlo by o dodávky?

- Presne tak, išlo by o dodávky stavebnej technológie, teda samotnú stavbu. Prirodzene, na výstavbe by sa podieľali aj slovenské podniky.

Záručný výbor vlády však spomenuté materiály neschválil. Čo bude ďalej?

- Budeme na nich ďalej pracovať.

Zhováral sa Ivan Laurovský
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?