Šok: Bicykle na bikesharing už po prvom dni zničili vandali

8.9.2018
0
Bikesharing

Zdroj: FB Slovnaft Bajk

Páčil sa vám článok?

Len v piatok v Bratislave slávnostne spustili službu zdieľaných bicyklov, teda bikesharing a už majú jej prevádzkovatelia hlavu v smútku. Vandali im totiž ničia bicykle.

"Uctime si minútou ticha tie bicykle, ktoré niekto vedome zničil. Je nám veľmi ľúto, že sa dejú také nepekné veci, ako vedomé ničenie našich BAjkov. Ľudia neničia bicykle nám, ale hlavne tým, ktorí majú z nich radosť a chcú bikesharing využívať. Preto vás prosíme, aby ste nám posielali podnety, ak budete svedkami niečoho podobného," informovala dnes na sociálnej sieti spoločnosť Slovnaft, ktorá bikesharing v Bratislave prevádzkuje.


"Zatiaľ máme informácie, že  niekto polámal prehadzovače, výstuže, odmontoval pedále a iné. Vieme, že zničených bolo zatiaľ osem kusov vandalmi. No počet môže byť vyšší. Preto ak budete vidieť niekde zničený bicykel, prosíme, kontaktujte naše centrum," informovali ďalej. Zhrozenie nad týmto konaním už zdieľal na sociálnej sieti aj primátor Ivo Nesrovnal. "Prosím, zastavme ničenie bikesharingu, veď je to krásny projekt pre všetkých v meste. Stojí za ním práca mnohých ľudí, ktorí sú za ekologickejšiu a lepšiu metropolu. Je to projekt pre moderné mesto 21. storočia, pre Bratislavu plnú tolerantných, vzdelaných a kultúrnych ľudí. Ak budete svedkami ničenia bicyklov alebo staníc bikesharingu, volajte ihneď políciu," vyzval ľudí primátor. 

Službu zdieľaných bicyklov Slovnaft BAjk spustili v Bratislave iba včera. Nová forma verejnej dopravy by mala priniesť rýchlejšiu a cenovo výhodnú prepravu po hlavnom meste. Spoločný projekt hlavného mesta a spoločnosti Slovnaft slávnostne spustili primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal a CEO spoločnosti Slovnaft Gabriel Szabó.

V úvodnej nábehovej fáze je k dispozícii 550 smart bicyklov na 73 dokovacích staniciach. Počet bicyklov aj dokovacích staníc sa bude v nasledujúcich týždňoch postupne zvyšovať. Celkovo by malo byť počas rok trvajúcej pilotnej prevádzky v uliciach 750 bicyklov a 90 staníc v štyroch mestských častiach – Starom Meste, Novom Meste, Ružinove a Petržalke. 

Cena za použitie bratislavského bikesharingu je v prvých mesiacoch jedno euro. Za túto symbolickú sumu získa každý užívateľ neobmedzený počet jázd v trvaní do 30 minút a kredit jedno euro na úhradu platby za jazdu nad rámec voľných minút. Bicyklovanie je po vyčerpaní voľných minút spoplatnené sumou 12 centov za každých ukončených šesť minút jazdy.

Pred požičaním bicykla je potrebné zaregistrovať sa na stránke www.slovnaftbajk.sk a uhradiť sumu jedno euro. Následne záujemca obdrží mailom a SMS 8-miestny PIN kód slúžiaci k odomknutiu bicykla. S týmto kódom si môže následne zapožičať voľný bicykel a vrátiť ho na ktorúkoľvek dokovaciu stanicu Slovnaft BAjk.

(ms)

Páčil sa vám článok?