Zürišská doprava inšpiráciou pre Bratislavu

26.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V uplynulých dňoch sa uskutočnilo v Zürichu stretnutie vedúcich pracovníkov oddelení územného plánovania a dopravy na pozvanie magistrátu mesta Zürich.

Mestskú časť Staré Mesto zastupoval  Ján Dinka, vedúci oddelenie územneho rozvoja miestneho úradu Staré Mesto. Hlavným cieľom stretnutia bola výmena skúseností a poznatkov z oblasti problematiky parkovania a výstavby garáží v centrálnych mestských oblastiach.

Ján Dinka ako najzaujímavejší moment hodnotil skutočne dômyselne prepracovaný a plne funkčný navádzací systém na hromadné garáže už na prístupových komunikáciách do mesta, ale aj v samotnom centre mesta. Prehľadné a jednoznačné návestenie o stave momentálne voľných parkovacích miest v garážach je pre Bratislavu tiež zaujímavou inšpiráciou. Rovnako za zmienku stojí aj kvalitatívne rozdelenie parkovacích miest v samotných garážach, kde sú zvýhodnené určité kategórie vodičov ako napríklad matky s malými deťmi či zdravotne postihnutí.

Ako povedal J. Dinka, filozofia pešej zóny v Zürichu je totožná s našou, avšak vjazd vozidiel, ktoré majú na starosti zásobovanie, je povolený do 12. hodiny. No na druhej strane sa okrem týchto vozidiel a vozidiel taxislužby iné autá do zóny nedostanú. Dopravné značenie sa striktne dodržiava.

(mg)

Páčil sa vám článok?