Minister nechce garáže v podzemí

26.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Od roku 1995 bolo na území Bratislavy vyrúbaných vyše 5000 stromov. Najviac - takmer 2000 - sa zlikvidovalo v okrese Bratislava 2, kam patria mestské časti Ružinov, Vrakuňa a Podunajské Biskupice.

Tieto informácie poskytol médiám v uplynulých dňoch minister životného prostredia Jozef Zlocha a tým, že v súvislosti s medializáciou niektorých nezákonných výrubov bolo potrebné uskutočniť stretnutie predstaviteľov ministerstva, štátnej správy, samosprávy a bratislavských enviromentálnych organizácií.

Ako na stretnutí vyhlásili práve predstavitelia enviromentálnych organizácií, aj naďalej budú rozhodne vystupovať proti likvidácii veľkých perspektívnych stromov, zvlášť v intraviláne Bratislavy. Sú tiež za zákaz investorských akcií spojených s výrubmi alebo ich prispôsobenie sa zachovaniu stromov.

Minister Zlocha v tejto súvislosti vyjadril počudovanie nad tým, že pod Hviezdoslavovým námestím by mali byť vybudované podzemné garáže pre 400 vozidiel. Podľa neho je nepochopiteľné, načo hotel Carlton potrebuje také veľké parkovisko. Pán minister zrejme zabudol na to, že tieto garáže by výrazne odbremenili okolité ulice, kde v súčasnosti už naozaj niet kde zaparkovať auto.

Ak však poukázal na to, že v európskych metropolách sa historické časti mesta od dopravy odbremeňujú a stávajú sa pešími zónami, zabudol zrejme spomenúť aj to, že v európskych metropolách majú už dávno metro a pod pešími zónami parkujú tisíce áut. O potrebe nových parkovacích miest v centre mesta svedčí každodenná skúsenosť z ulíc Bratislavy. A keď niet miest nad zemou, treba to skúsiť pod ňou.

(pol)

Páčil sa vám článok?