S výstavbou metra sa začne najskôr v lete

26.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Termínov na začatie výstavby bratislavského metra sa v médiách objavilo už niekoľko. Po nevydarenom podpise zmluvy medzi spoločnosťou Metro a konzorciom firiem Matra Transport International - Campenon Bernard SGE - Siemens sa začiatok prác na výstavbe metra asi opäť oddiali.

Ako nám povedal generálny riaditeľ Metro, a.s., Pavel Vlček, nepodpísaná zmluva nie je jediným dôvodom zdržania začatia výstavby. Doteraz nebolo vydané územné rozhodnutie, o ktoré požiadala spoločnosť Metro v januári tohto roku.

Stavebný úrad v júni požiadal o doplnenie podkladov stavby z hľadiska životného prostredia, čo pôvodne nevyžadoval, pretože pri stavbách začatých pred rokom 1992, čo je aj prípad stavby metra, to stavebný zákon jednoznačne nevyžaduje. Environmentálna štúdia by mala byť prerokovaná do konca novembra, takže potom už nebude nič brániť vydaniu územného rozhodnutia.

Súčasťou podkladov na stavebné konanie sú aj majetkové záležitosti. Mestské zastupiteľstvo v júni 1997 zverilo spoločnosti Metro pozemky v koridore budúceho metra. Katastrálny úrad, ktorý patrí pod Okresný úrad Bratislava V ich však od novembra minulého roku nebol schopný alebo ochotný zapísať do katastra nehnuteľností, a to aj napriek každomesačným urgenciám. Ako uviedol P. Vlček, prednosta okresného úradu sa v jednom rozhovore dokonca vyjadril, že podá podnet prokuratúre na preskúmanie celej záležitosti. Prokurátor však konštatoval jediné porušenie zákona, avšak zo strany okresného úradu, ktorý neprimerane dlho v tejto veci nekoná.

S vydaním stavebného povolenia a s možnosťou následného začatia výstavby rátajú zástupcovia spoločnosti Metro v lete budúceho roku. Podmienkou však je zabezpečenie finančných zdrojov. Tie by mali pomôcť získať členovia konzorcia firiem z francúzskych a nemeckých finančných inštitúcií za výdatného prispenia tamojších vlád. Garancie však v prvom rade musia prísť od mesta Bratislava a slovenskej vlády.

(mil)

Po výstavbe metra francúzskeho systému VAL budú v Bratislave premávať takéto súpravy MHD.
FOTO - MB

Páčil sa vám článok?