VIDEO: Bratislava spúšťa najväčší bikesharing na Slovensku

15.5.2018
0
Riaditeľ Slovnaftu Gabriel Szabó (vľavo), manažér projektu Norbert Nagy a primátor Ivo Nesrovnal

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Bratislavský bikesharing, teda služba zdieľaných bicyklov pod značkou Slovnaft BAjk, už naberá viditeľné kontúry. Aktuálne prebieha inštalácia prvých dokovacích staníc v uliciach mesta. V júni ich bude pripravených na prevádzku celkovo 90, pričom Bratislavčanom bude k dispozícii 750 bicyklov. Ide o prvú fázu projektu, ktorého pilotná prevádzka bude spustená ešte pred letnými prázdninami.

„Bratislava bude mať čoskoro funkčný, moderný a atraktívny systém zdieľania bicyklov, tak ako ho poznáme z mnohých európskych krajín. Som rád, že naše mesto sa pripojí k viac ako 30-tke európskych metropol, kde tento systém úspešne funguje. Bikesharing v Bratislave bude najväčším projektom svojho druhu v Slovenskej republike,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

V nasledujúcich týždňoch začnú v uliciach Bratislavy pribúdať dokovacie stanice, niektoré ste si už asi aj všimli. Jedna (na fotografii) už stojí napríklad na Námestí SNP. Celkovo 10 smart staníc (digitálnych, kde sa dá platiť či registrovať) prostredníctvom ktorých si bude možné zapožičať bicykel a 80 klasických dokovacích staníc (napríklad i tá na Námestí SNP, bez elekriny, potrebná elektronika je totiž na bicykli) nainštalujú Slovnaft s hlavným mestom v štyroch najľudnatejších mestských častiach Bratislavy (Petržalka, Staré Mesto, Nové Mesto, Ružinov). Miesta staníc boli vyberané tak, aby bolo možné čo najjednoduchšie napojenie užívateľov na cyklotrasy a prestupy v rámci využívania bratislavskej mestskej hromadnej dopravy. Dokovacie stanice budú rozmiestnené vo vzdialenosti približne 300 až 500 metrov. Spočiatku však budú nefunkčné, a to až do spustenia krátkej, maximálne 48-hodinovej testovacej fázy s vybranými užívateľmi. Bezprostredne po nej bude pred letnými prázdninami, teda koncom 2. štvrťroka 2018, spustená pilotná fáza projektu pre verejnosť.

Smart bicykle pre bratislavský bikesharing sa vyrábajú v Európskej únii a na kľúč, podľa požiadaviek oboch partnerov projektu. Každý bicykel obsahuje okrem zabudovaného počítača aj GPS, vďaka ktorému bude neustále monitorovaný. Špeciálny hliníkový rám zabezpečuje nižšiu váhu bicykla, a tým aj komfortnejšiu jazdu v porovnaní s inými bicyklami využívanými v rámci bikesharingových systémov naprieč Európou. Bratislavské Slovnaft BAjky sú vyrobené zo špeciálneho materiálu, čo eliminuje ich poškodenie či krádež.

FOTOGALÉRIA:

​Spoločnosť Slovnaft zároveň spustila na www.slovnaftbajk.sk interaktívny dotazník s možnosťou zapojenia sa do súťaže o dvojmesačný program na využívanie bikesharingu alebo štýlový návlek na sedačku mestského bicykla.

„Slovnaft BAjk bude prvou službou Slovnaftu, ktorá nezapadá do jeho tradičného podnikateľského spektra. Partnerstvom v tomto projekte napĺňame stratégiu našej spoločnosti ponúknuť zákazníkom aj iné, inovatívne služby,“ vysvetlil generálny riaditeľ Slovnaftu Gabriel Szabó.

Počas prvých dvoch mesiacoch zaplatíte za využívanie tejto služby 12 eur, od začiatku školského roka, teda septembra, bude pravdepodobne stáť 12 eur mesačne. Konkrétne detaily sa budú ešte dolaďovať, v pláne sú tarify na rok, mesiac, deň či ešte kratšie určené najmä pre turistov. Pracuje sa i na tom, aby bikesharing mohli za zvýhodnených podmienok využívať majitelia električeniek.

Využívanie bikesharingu bude pomerne jednoduché. Najskôr sa zaregistrujete cez stránku slovnaftbajk.sk alebo prostredníctvom aplikácie. Vyberiete si produkt (teda napríklad mesačnú tarifu) a zaplatíte ho online platobnou kartou. Príde vám sms s vaším PIN kódom. Ten budete následne využívať pri požičiavaní bicykla, to znamená, že vždy iba prídete k bicyklu na stanici, na jeho klávesnici naťukáte váš PIN kód a bicykel si následne vezmete. 

Do projektu investuje Slovnaft cca 1,5 milióna eur a mesto okolo pol milióna.

Video z tlačovej konferencie, na ktorej predstavitelia mesta a spoločnosti Slovnaft predstavovali nový spoločný projekt si môžete pozrieť tu:

(ts, ms)

 

 

Páčil sa vám článok?