Testovaná električka by sa mohla nasadiť aj v Bratislave

15.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Moderná nízkopodlažná električka Škoda 06 T určená pre talianske mesto Cagliari, ktorú tri týždne testovali na električkovej trati v Bratislave, je vhodná aj pre slovenskú metropolu.

Počas testov sa preukázalo, že toto nové vozidlo je v porovnaní s električkami, ktoré v súčasnosti používa Dopravný podnik Bratislava, menej hlučné a spotrebuje aj menej elektrickej energie napríklad pri brzdení. Keďže aj Bratislava sa pripravuje na nákup nových električiek, dopravný podnik zisťoval, či je vozidlo podobného typu ako Škoda 06 T vhodné aj na bratislavské električkové trate. Podľa generálneho riaditeľa dopravného podniku Jána Zachara nebudú pri zavedení nízkopodlažných električiek v Bratislave nutné žiadne výraznejšie úpravy električkových tratí.

Novú nízkopodlažnú električku od českého výrobcu Škoda Transportation, s.r.o.,  testovali od 19. októbra do 12. novembra na trati medzi Račou a Dúbravkou, pričom rýchlostné skúšky (vozidlo dosahuje maximálnu prevádzkovú rýchlosť 70 kilometrov za hodinu) sa vykonávali na úseku medzi Dolnými a Hornými Krčacami. Vozidlo dobre obstálo aj v pevnostných skúškach kabíny a podvozku, skúškach bŕzd i zabezpečovacích zariadení.

Vozidlo Škoda 06 T je obojsmerná nízkopodlažná električka pre rozchod 950 milimetrov, ktorá bola pre skúšky v Bratislave upravená na rozchod 1000 milimetrov. Električka sa skladá z piatich článkov, ktoré sú vzájomne prepojené kĺbmi. Dĺžka električky je 30,5 metra a jej kapacita je 279 cestujúcich. Ako sa pre Bratislavské noviny vyjadril bratislavský primátor Andrej Ďurkovský, takáto električka zabezpečuje komfort porovnateľný s metrom a je ukážkou toho, aký nosný systém mestskej hromadnej dopravy chce vedenie mesta v budúcom období v Bratislave vybudovať. Ako sme už informovali, Dopravný podnik Bratislava rokuje aj o možných skúškach vozidla Končar z chorvátskeho Záhrebu a vozidla Bombardier vyrobeného pre rakúsky Innsbruck.

(juh)

Páčil sa vám článok?