FOTO: V Malackách už premáva MHD

19.9.2017
0

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

V Malackách začala včera na štyroch linkách premávať mestská hromadná doprava (MHD), ktorá sa stane súčasťou Bratislavskej integrovanej dopravy.

Pokryje veľkú časť mesta a grafikon liniek je prispôsobený ranným vlakovým spojom, školskému rozvrhu aj pracovnej dobe v priemyselných prevádzkach mesta.

Prepravu budú zabezpečovať klimatizované autobusy Slovak Lines s mobilnou wi-fi sieťou. Na dnešnom slávnostnom spustení o tom informoval primátor mesta Juraj Říha.

„Nebol to jednoduchý projekt, rodil sa takmer dva roky,“ priblížil primátor, pričom kľúčové podľa neho bolo dať na papier myšlienku. „V mestách vo veľkosti Malaciek, teda do 19.000 obyvateľov, nie je zvykom, aby podporovali zavádzanie MHD,“ poznamenal Říha s tým, že v meste považovali za dôležité ísť cestou podpory verejnej dopravy.

„Našou kľúčovou myšlienku a cieľom bolo dostať ráno deti z okrajových častí do škôl a pracujúcich na stanicu, aby mohli prestúpiť na vlak alebo autobus a pokračovať ďalej do Bratislavy," objasnil ďalej Říha a zdôraznil, že MHD pomôže aj seniorom a zdravotne postihnutým. Podľa primátora môže ich príklad inšpirovať aj iné mestá, aby sa namiesto rušenia výdavkov na verejnú dopravu vydali opačným trendom. „Dá sa to, je to len otázka priorít,“ uzavrel Říha.

Peter Sádovský, generálny riaditeľ spoločnosti Slovak Lines, ktorej autobusy budú jazdiť na linkách malackej MHD, spomenul hodiny mítingov s mestom, keďže názory oboch strán na konkrétne riešenia neboli vždy rovnaké. „Ponaučenie z Malaciek by si mohli brať aj ďalšie mestá, treba rozširovať ponuku hromadnej dopravy, treba byť aktívny, pozitívny a nie škrtať. Veľká vďaka za podporu hromadnej dopravy, lebo to je udržateľná cesta pre nás všetkých do budúcnosti,“ povedal.

Počas prvých piatich dní budú môcť obyvatelia aj návštevníci Malaciek využívať MHD zadarmo, keďže mesto sa pripojilo k práve prebiehajúcemu Európskemu týždňu mobility (16. – 22.9.) Web mesta informuje i tom, že na spustenie MHD v Malackách nadväzujú aj zmeny v cestovných poriadkoch liniek regionálnej autobusovej dopravy premávajúcich medzi Malackami a Plaveckým Petrom a Malackami a Jablonovým.

(TASR)

Páčil sa vám článok?