O mesiac sa v meste začína zimná služba

24.10.2006
Páčil sa vám článok?

Od 15. novembra sa začína obdobie zimnej pohotovosti, ktoré pravdepodobne potrvá do 31. marca budúceho roku. Aj v tomto roku mesto počas zimy vyskúša niekoľko noviniek.

Na zimnú údržbu komunikácií počas nadchádzajúcej zimy má mesto naplánovaných 189 miliónov korún. Počas zimného obdobia mesto zabezpečuje 24-hodinové spojenie štábu zimnej služby a operatívne odťahovanie vozidiel, ktoré bránia prejazdnosti komunikácií. Na dvoch pracovných úsekoch na širokých komunikáciách sa odskúša pluhovanie a posyp dvoma sypačmi v tandeme. Podobne ako vlani aj v tomto roku bude mesto využívať aj informácie z meteostanice, ktorá je nainštalovaná na Moste Apollo, opäť bude k dispozícii aj samostatný banner s informáciami o zimnej službe na webovej stránke mesta.

Novinkou nadchádzajúcej zimnej služby je, že na 10 pracovných úsekoch začne mesto používať technológiu navlhčovania posypových materiálov soľným roztokom, ktorý má zvýšiť rýchlosť ich pôsobenia. Túto technológiu chce mesto zaviesť na celom svojom území v priebehu dvoch až troch rokov. Cesta mládeže na Železnej studienke sa bude udržiavať v zjazdnom stave posypom solmag, ktorý je šetrný k životného prostrediu.

Mesto zabezpečuje zimnú údržbu komunikácií u piatich dodávateľských firiem. Popri spoločnosti Technické služby A.S.A. sú nimi spoločnosti Raki - Rák Imrich, Ekoslužby, s.r.o., KOSEC - V. Kovalčíková a Activity, s.r.o. Mesto zabezpečuje zimnú údržbu prieťahov ciest I., II. a III. triedy a miestnych komunikácií na svojom území, ktorých celková dĺžka je vyše 420 kilometrov a plocha dosahuje takmer 4,1 milióna štvorcových metrov. Okrem toho sú do zimnej údržby zaradené aj chodníky, schody, lávky, verejné priestranstvá, chodníky a mosty s celkovou rozlohou vyše 203-tisíc štvorcových metrov. Tento výpočet dopĺňa 249 zastávok MHD s celkovou plochou takmer 34-tisíc štvorcových metrov, 356 ník a 1226 priechodov pre chodcov.

Telefónne čísla na mestský dispečing sú: 5935 6761 a 0902 985 887.

Páčil sa vám článok?