Krúpa: V Záhorskej Bystrici kolabuje doprava a minister ignoruje dôvody

26.4.2017
0
V záhorskej bystrici kolabuje doprava a minister dopravy ignoruje dôvody - Kolony Zahorska
Páčil sa vám článok?

V Záhorskej Bystrici v ranných a popoludňajších špičkách kolabuje doprava. Dôvodom je prejazd enormného množstva osobných vozidiel z okolitých obcí z cestného ťahu zo Stupavy a Mariánky mestskou časťou. Starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa oslovil ministerstvo dopravy s požiadavkou o vyňatie úseku diaľnice D2 od Lamača po križovatku Stupava – Juh od spoplatnenia, aby sa neúnosná situácia zmenila. Minister dopravy Árpád Érsek žiadosť zamietol.

Dynamický rozvoj Záhorskej Bystrice, ale aj projektov v Mariánke, Stupave, či Borinke spôsobuje v posledných rokoch dramatický nárast počtu prechádzajúcich áut cez územie mestskej časti. Tranzitujúci vodiči namiesto krátkeho prejazdu spoplatnenou diaľnicou volia cestu cez Záhorskú Bystricu a tým neprimerane zahusťujú dopravu v mestskej časti. Situácia začína byť neúnosná. Autá zneprejazdňujú miestnu komunikáciu a ohrozujú bezpečnosť a zdravie obyvateľov.

Na Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR sa obrátil starosta mestskej časti Jozef Krúpa so žiadosťou o nespoplatňovanie tohoto úseku diaľničným poplatkom pre osobné vozidlá. Žiadosť minulý týždeň ministerstvo dopravy zamietlo. Minister Árpád Érsek vo svojom vyjadrení argumentoval tým, že vyňatie by bolo nesystémovým opatrením. „Som rozčarovaný prístupom a argumentom pána ministra o nesystémovom opatrení, ktorý vnímam ako neférový a nesprávny. Situáciu je potrebné vyhodnotiť na základe reálneho stavu veci, nie „od stola“,“ reaguje na vyjadrenie ministerstva starosta mestskej časti Jozef Krúpa.

S rovnakým problémom zápasila mestská časť Jarovce, ktorej v roku 2011 povolilo ministerstvo výnimku a časť diaľnice z Jaroviec do Bratislavy bola vyňatá z platenia diaľničného poplatku. „Aj tu išlo o diaľnicu, ktorá prechádzala katastrom mestskej časti a teda o územie hlavného mesta Bratislava, rovnako ako v prípade Záhorskej Bystrice. Diaľnica by nemala byť spoplatnená v katastrálnej časti, ale až od južnej stupavskej križovatky. To radikálne zmení prístup vodičov a pomôže Záhorskej Bystrici vyriešiť neúnosnú situáciu s prejazdom vozidiel,“ konštatuje Jozef Krúpa a dopĺňa: „Odmietavé  stanovisko ministerstva ma však neodradí. Nevzdávame sa a hľadáme ďalšie riešenia. Je nepredstaviteľné, aby Bystričania doplácali na neochotu štátnej moci akceptovať oprávnené požiadavky ohrozených obyvateľov.“ 

(ts, ars, ilustračné foto: abn)

Páčil sa vám článok?