Stále sú vodiči, ktorí zneužívajú pruhy vyhradené pre autobusy

11.10.2016
0
Stále sú vodiči, ktorí zneužívajú pruhy vyhradené pre autobusy - buspruh
Páčil sa vám článok?

Mestská polícia v spolupráci s Krajským dopravným inšpektorátom v Bratislave vykonala špeciálnu kontrolu zameranú na to, či vodiči nevyužívajú na prejazd vozidiel jazdné pruhy určené prostriedkom verejnej dopravy. Počas jedenapolhodinovej špeciálnej kontroly skontrolovali viaceré problémové úseky, na ktoré upozornil bratislavský dopravný podnik.

V auguste kontrolovali situáciu na Moste SNP, Trnavskej ceste, Staromestskej, Ružinovskej a na Prievozskej ulici. Najviac priestupkov zaevidovali na Staromestskej ulici, kde sa dopravného priestupku dopustil aj motocyklista. V septembri zase kontrolovali situáciu na uliciach Brnianska a Pražská (Patrónka). Počas jednej hodiny v čase dopravnej špičky zaevidovali štyri priestupky.

Okrem špeciálnej kontroly mestskí policajti v rámci bežného výkonu služby dohliadajú aj na to, či vodiči nevyužívajú pruhy vyhradené pre mestskú hromadnú dopravu na zastavenie alebo státie vozidla, prípadne či nesprávnym zastavením alebo státím nebránia bezpečnému prejazdu vozidiel mestskej hromadnej dopravy. Kontrolujú tiež, či vodiči nestoja na zastávkach mestskej hromadnej dopravy. Podľa zákona o cestnej premávke vodič nesmie zastaviť na zastávke mestskej hromadnej dopravy a priľahlom nástupišti v úseku, ktorý sa začína dopravnou značkou pred zastávkou a končí sa 5 metrov za označníkom zastávky. Ak dopravná značka nie je, tak vo vzdialenosti 30 metrov pred označníkom zastávky a 5 metrov za ním.

Zameriavajú sa opäť na miesta, na ktoré upozornil dopravný podnik, ale aj občania. Ide napríklad o ulice Štefánikova, Šancova, Mickiewiczova, Trenčianska, Obchodná, Vazovova, Záhradnícka, intenzívnejšie kontrolujú aj situáciu pri Národnom onkologickom ústave a Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb, kde zaznamenávajú prípady, že nesprávnym parkovaním nie je umožnený prejazd vozidiel mestskej hromadnej dopravy, prípadne aj na okolie autobusovej stanice a Hlavnej stanice, najmä v piatok a v nedeľu v popoludňajších hodinách. V rámci bežného výkonu služby kontrolujú situáciu vo všetkých mestských častiach.

Mestskí policajti môžu za porušenie predpisov súvisiacich s bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky udeliť pokutu do päťdesiat eur alebo dať pokyn na odtiahnutie vozidla. Pokyn na odtiahnutie vozidla môže dať aj Policajný zbor.

(lm)

Páčil sa vám článok?