Karlova Ves chcela rozšíriť linku číslo 133

23.7.2015
0
Karlova ves chcela rozšíriť linku číslo 133 - mhd_bus
Páčil sa vám článok?

Priama a rýchla autobusová linka 133 spájajúca sídlisko Dlhé diely s centrom mesta jazdí len počas predpoludňajšej špičky pracovných dní v školskom roku. Miestny úrad Karlova Ves požiadal na základe požiadaviek obyvateľov mesto o jej prevádzku počas celého roka aj v poobedných hodinách, čomu mesto nevyhovelo.

„Žiadali sme, aby rozšírenie linky 133 bolo ako jedna z priorít mestskej časti Karlova Ves zapracované do rozpočtu hlavného mesta,“ hovorí starostka Karlovej Vsi časti Dana Čahojová. Mestské časti primátor vyzval, aby navrhli do rozpočtu mesta svoje priority.

Požiadavku na rozšírené autobusové spojenie Dlhých dielov s centrom označilo mesto za nesystémovú. „Z hľadiska systému MHD ako celku je linka č. 133 vedená v značnej miere (konkrétne v 88 percent) v súbehu s elektrickými dráhami, a preto je nesystémová,“ napísal magistrát vo svojom stanovisku starostke.

Obyvateľom sídliska Dlhé diely toto spojenie vyhovuje najmä preto, lebo ich zbavuje potreby prestupovania na električku na Molecovej ulici.

„Z Dlhých dielov sa do centra mesta denne prepravujú tisícky obyvateľov. Chceli sme ich týmto podporiť v používaní MHD. Navyše križovatka Molecova-Karloveská by sa po rozšírení prevádzky linky 133 výrazne odbremenila od náporu chodcov, čím by sa zvýšila jej celková bezpečnosť,“ hovorí starostka.

Mesto tvrdí, že po rekonštrukcii električkovej trate v na Karlovesko-dúbravskej radiále, ktorú pripravuje, bude prestup na Molecovej pohodlnejší.

Za problematické označilo mesto aj financie. Celodenná premávka linka 133 by podľa ich prepočtov vyšla na 221-tisíc eur ročne. „Vzhľadom na súčasnú finančnú situáciu nie je možné Vami požadovaný nárast výkonov zabezpečiť,“ napísalo mesto vo svojom stanovisku.

(ts)

Páčil sa vám článok?