Ďalší úsek R7 má územné rozhodnutie

15.4.2014
0
Ďalší úsek r7 má územné rozhodnutie - cesta_R7
Páčil sa vám článok?

Po troch mesiacoch získala Národná diaľničná spoločnosť, a.s., územné rozhodnutie o umiestnení stavby Rýchlostnej cesty R7 Bratislava - Dunajská Lužná. Ide o napojenie cesty z križovatky s plánovanou diaľnicou D4 v lokalite Ketelec v mestskej časti Podunajské Biskupice.

Diaľničiari tak už majú územné rozhodnutia na úseky Dunajská Lužná - Holice. V opačnom smere naň nadviaže úsek Prievoz - Ketelec, kde ešte nepožiadali o vydanie územného rozhodnutia.

Rýchlostná cesta R7 je jedným z očakávaných dopravných projektov, ktorý má zlepšiť a odľahčiť cestovanie v okolí Bratislavy. Pomôže najmä obciam Podunajské Biskupice, Rovinka, Dunajská Lužná a Šamorín. V súčasnosti sa jazdí po ceste I/63, po ktorej prejde denne vyše 27-tisíc áut, čo je kapacita diaľnice, cesta však technickými parametrami nevyhovuje tomuto zaťaženiu.

„Všetci vieme, že R7 a D4 sú dva projekty, ktoré môžu výrazným spôsobom zlepšiť dopravnú situáciu v Bratislave. To znamená obchvat okolo mesta D4 a cesta R7, ktorá rieši ten najviac zaťažený úsek od Šamorína, ktorý je doslova plný áut,“ povedal bratislavský župan Pavol Frešo. „Cesta I/63 medzi Bratislavou a Dunajskou Lužnou je jedna z najvyťaženejších v meste. Hlukom a exhalátmi znehodnocuje životné prostredie, ohrozuje bezpečnosť obyvateľov a je to dlhodobo neudržateľná dopravná situácia,“ upozornila vicežupanka a starostka Podunajských Biskupíc Alžbeta Ožvaldová.

Podľa Freša by sa mohlo začať s výstavbou R7 koncom roka 2015, pričom výstavba by mala trvať asi dva roky. V územnom pláne Bratislavského kraja je ako R7 značený variant A, ktorý je najoptimálnejší. Trasa vedie južne od Slovnaftu, obíde Podunajské Biskupice a obchádza aj chránené územie NATURA 2000, biocentrum Lučina a jazierko Kamenný pasienok.

(brn)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?