Na Ružinovskej polícia toleruje parkovanie, značka to zakazuje

18.2.2014
0
Na ružinovskej polícia toleruje parkovanie, značka to zakazuje - ruzinovska1
Páčil sa vám článok?

Na Ružinovskej ulici v úseku od Herlianskej ulice po Štrkovecké jazero lemujú chodník zaparkované autá. Platí tu však dopravné značenie, ktoré umožňuje pohyb len chodcom a cyklistom. Chodník sa však nachádza oproti ružinovskej nemocnici, pri ktorej nedávno spoplatnili parkovisko.

Na problém nás upozornil Ružinovčan Martin Kosír, ktorý sa obrátil aj na políciu. „Parkovanie vozidiel je tolerované z nedostatočného počtu parkovacích miest v danej lokalite,“ informovali ho z oddelenia komunikácie a prevencie Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR v Bratislave.

Argument, že v lokalite je nedostatok parkovacích miest, je podľa M. Kosíra klamstvo. „Parkovacích miest v uvedenej lokalite je dostatok, ale nedávno boli spoplatnené. To ale neznamená, že sa má rozširovať počet nespoplatnených parkovacích miest na úkor verejného priestoru a iných účastníkov cestnej premávky,“ oponuje policajtom M. Kosír.

Štátna polícia tvrdí, že dopravno-technický stav chodníka umožňuje parkovanie vozidiel tak, že dôjde k zachovaniu dostatočnej šírky chodníka pre vyznačených užívateľov a pri zaparkovaní vozidla pozdĺžne, nedochádza k vytvoreniu prekážky cestnej premávky. Policajti podľa vyjadrenia krajského riaditeľstva pokutujú iba tých vodičov, ktorí parkujú na chodníku inak ako pozdĺžne.

Na chodníku je osadená príkazová dopravná značka C12, podľa ktorej ide o cestičku pre vyznačených užívateľov. V tomto prípade pre chodcov a cyklistov. „Značka prikazuje vyobrazeným významovým symbolom vyznačeným užívateľom, napríklad chodcom a cyklistom, použiť v predmetnom smere takto označenú spoločnú cestičku alebo pruh. Cyklista pritom nesmie ohroziť chodca... Iným účastníkom cestnej premávky je používanie cestičky alebo pruhu zakázané,“ uvádza sa vo vyhláške Ministerstva vnútra SR, ktorou sa vykonáva zákon o cestnej premávke.

Vodiči, ale ani policajti to však nerešpektujú. Tolerovanie parkovania napriek dopravnému značeniu, ktoré to zakazuje, sa dá považovať za výsmech chodcom, cyklistom a ministerskej vyhláške.

Situáciu by vraj mali vyriešiť stavebné úpravy, ktoré tu plánuje Správa telovýchovných a rekreačných zariadení mesta Bratislavy (STaRZ). Má tu byť totiž vybudovaná samostatná cestička pre cyklistov.

Hovorca bratislavského magistrátu Stanislav Ščepán nám na otázku, ako chce mesto ako správca chodníka situáciu riešiť a kedy sa tu vybuduje cestička pre cyklistov, odpovedal, že „v spomínanom priestore sú nevyjasnené majetkové vzťahy a z tohto dôvodu sa tento rok nepredpokladá začatie akýchkoľvek prác. Problémy dopravného značenia a parkovania rieši Krajský dopravný inšpektorát v Bratislave.“

(mch)
Foto - Martin Kosír


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?