Väčšina vodičov MHD ignoruje nevidiacich a slabozrakých

24.4.2013
0
Väčšina vodičov mhd ignoruje nevidiacich a slabozrakých - mhd_nevidiaci
Páčil sa vám článok?

Až 70 percent vodičov bratislavskej MHD ignoruje nevidiacich a slabozrakých pasažierov na autobusových zastávkach. Vyplýva to z projektu Ústretová verejná doprava II, ktorý od septembra 2012 do marca 2013 realizovala Výcviková škola pre vodiacich psov (VŠVP) Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

V porovnaní s rovnakým projektom, ktorý sa uskutočnil v roku 2011, sa výsledky zlepšili iba o 10 percent. Informovala o tom riaditeľka VŠVP Jarmila Virágová.

"Vodiči nedodržiavajú interný predpis, ktorý hovorí, že vodič je povinný opakovane zastaviť pri označníku zastávky, pokiaľ pri ňom stojí osoba s bielou palicou alebo vodiacim psom," uviedla Virágová. Podľa nej tak musí spraviť druhé aj tretie vozidlo v poradí. "Vodiči nezastavovali opakovane, to znamená, že ten človek nemá šancu identifikovať, ktorý ten autobus, trolejbus je ten, na ktorý potrebuje nastúpiť," dodala. V opakovanom projekte sledovali 153 vozidiel MHD na frekventovaných zastávkach.

Prvý projekt vznikol na základe pripomienok klientov výcvikovej školy. "Bolo natočených 80 hodín. O tom projekte nevedeli ani Dopravný podnik Bratislava (DPB), ani vodiči a spravili sme to preto tak, aby nám to neovplyvnilo výsledky. Z nich nám vyšlo, že 80 percent vodičov nechá na zastávkach tých ľudí stáť s vodiacim psom," povedala. Vtedy robili projekt iba s vodiacimi psami preto, aby bolo lepšie vidieť nevidiaceho človeka. "Točili sme iba momenty, keď vodič 100-percentne videl tú osobu a toho psa. Výsledky sme konzultovali s DPB a ten prisľúbil vtedy nápravu," dodala. Podľa jej slov dva až tri mesiace po projekte sa situácia zlepšila, no neskôr sa opäť zhoršila, preto sa rozhodli zopakovať ho. "Výsledky opakovaného projektu nás nepotešili," dodala.

"Je povinnosťou vodiča MHD, pokiaľ je ako druhý v poradí alebo ako tretie vozidlo, aby znovu zastavil pri terčíku označníka zastávky a umožnil nevidiacim nástup do MHD," povedal Peter Pipiš z dopravného dispečingu DPB. V roku 2011 a 2012 sa podľa jeho slov robili kompletné školenia, kde sa zamerali na túto problematiku. "Taktiež teraz prebiehajú školenia pre všetkých vodičov MHD, kde zdôrazňujeme tento paragraf v interných predpisoch," dodal Pipiš.

(TASR)

Páčil sa vám článok?