Zľavy sa nakoniec nemenia, doprava nie je integrovaná

6.3.2013
0
Zľavy sa nakoniec nemenia, doprava nie je integrovaná - bid_oznacovac
Páčil sa vám článok?

Ako sme informovali pred dvoma týždňami, ešte v pondelok 18. februára 2013 platilo, že so spustením prvej etapy Bratislavskej integrovanej dopravy sa ruší bezplatné cestovanie MHD pre držiteľov preukazov ZŤP (vrátane invalidného vozíka) a držiteľov preukazu ZŤP-S (vrátane sprievodcu) a pre cestujúcich nad 70 rokov sa zavádza Senior karta s ročným poplatkom 17 eur. Na druhý deň to už celkom neplatilo.

Informáciu o zmenách v cestovnom pre zdravotne postihnutých a seniorov nad 70 rokov ako prvé priniesli Bratislavské noviny 7. februára 2013. Vychádzali sme z informácií Bratislavskej integrovanej dopravy, a.s., (BID) a z Tarifných podmienok Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja, ktoré schválili krajskí aj mestskí poslanci v decembri. Následne začali bratislavskí invalidi a seniori nad 70 rokov navštevovať predajné miesta Dopravného podniku Bratislava, a.s., (DPB) kde im však nevedeli poradiť. Dva týždne pred ohláseným spustením integrovanej dopravy zamestnanci DPB nevedeli nič o zmenách, ktoré pred dvoma mesiacmi schválili bratislavskí poslanci!

DEFINITÍVNE ROZHODLI AŽ 27. FEBRUÁRA

V utorok 19. februára 2013 zástupcovia kraja, mesta, DPB a BID oznámili, že pre ťažko zdravotne postihnutých a seniorov nad 70 rokov sa od 1. marca 2013 nič nemení. Mestské zastupiteľstvo však o tom definitívne rozhodlo až 27. februára 2013, keď schválilo Návrh na úpravu tarifných podmienok pre držiteľov preukazov ťažko zdravotne postihnutej osoby v Integrovanom dopravnom systéme Bratislavského kraja. Za hlasovali všetci prítomní poslanci, väčšina z nich pritom v decembri 2012 schválila spoplatnenie cestovania v MHD pre zdravotne postihnutých a Senior kartu pre ľudí starších ako 70 rokov. Ako poslanec krajského zastupiteľstva nový tarifný systém v decembri dokonca schválil aj primátor Milan Ftáčnik (nezávislý), ktorý koncom februára predložil mestským poslancom návrh na zmenu tarify!

INFORMOVALI SME PRAVDIVO A PRESNE

V uplynulých dňoch sa na redakciu Bratislavských novín obrátili desiatky starších a zdravotne postihnutých Bratislavčanov, ktorí sa zaujímali, ako majú od marca cestovať MHD. Niektorí nás obvinili, že klameme, pretože platiť sa nemá, iní nás označili za pôvodcov hystérie medzi cestujúcimi. Vývoj uplynulých dní potvrdil, že sme neklamali. Presne a pravdivo sme čitateľov informovali o stave v danom čase.

Aj vďaka nám a tlaku verejnosti napokon mestskí poslanci svoje rozhodnutie z decembra na poslednú chvíľu predsa len zmenili. A ako sa ukázalo pred týždňom na zasadnutí mestského zastupiteľstva, niektorí poslanci ani len netušili, čo vlastne v decembri schvaľovali. Niektorí z nich dokonca dvakrát - ako krajskí aj ako mestskí poslanci! Mená tých, ktorí tento problém v decembri vyrobili, aby ho potom vo februári „vyriešili“ sú verejne známe.

KTO V DECEMBRI HLASOVAL ZA

Z krajských poslancov hlasovali v decembri ZA: Ružena Apalovičová (KDH), Ladislav Balla (SMER-SD), Martin Berta (KDH), Ondrej Dostál (OKS), Olívia Falanga-Wurster (SMK), Peter Fitz (SMER-SD), Milan Ftáčnik (SMER-SD), Ladislav Gujber (SMK), Peter Guttman (SDKÚ-DS), Iveta Hanulíková (SMER-SD), Marián Haramia (SDKÚ-DS), Viera Kimerlingová (KDH), Irena Kyrinovičová (SDKÚ-DS), Peter Mach (KDH), Gabriella Németh (SMK), Ivo Nesrovnal (SDKÚ-DS), Alžbeta Ožvaldová (Most-Híd), Dušan Pekár (KDH), Iveta Plšeková (SDKÚ-DS), István Pomichal (SMK), Ľubomír Poór (SMER-SD), Zuzana Schwartzová (SMK), Pavel Slezák (SMER-SD), Ladislav Snopko (SDKÚ-DS), Oliver Solga (nezávislý), Peter Šramko (KDH), Milan Trstenský (SDKÚ-DS), Magdaléna Vášáryová (SDKÚ-DS), Branislav Zahradník (nezávislý), Martin Zaťovič (SDKÚ-DS).

Z mestských poslancov hlasovali v decembri ZA títo: Igor Bendík (SaS), Ján Budaj (Zmena zdola DÚ), Milan Černý (SDKÚ-DS), Martin Dinuš (OKS), Anna Dyttertová (KDH), Zuzana Dzivjáková (OKS), Ľudmila Farkašovská (Slobodné fórum), Gabriela Ferenčáková (nezávislá), Stanislav Fiala (KDH), Libor Gašpierik (SDKÚ-DS), Peter Hanulík (SMER-SD), Peter Hochschorner (Zmena zdola DÚ), Ján Hrčka (nezávislý), Izabella Jégh (Most-Híd), Radovan Jenčík (SDKÚ-DS), Viera Kimerlingová (KDH), Ignác Kolek (KDH), Ladislav Kugler (SDKÚ-DS), Peter Lenč (KDH), Michal Muránsky (SaS), Petra Nagyová Džerengová (Most-Híd), Ivo Nesrovnal (SDKÚ-DS), Júlia Ondrišová (SDKÚ-DS), Peter Osuský (SaS), Dušan Pekár (KDH), Peter Pilinský (Strana zelených), Anna Reinerová (SDKÚ-DS), Milan Šindler (KDH), Sven Šovčík (SDKÚ-DS), Jarmila Tvrdá (KDH), Jozef Uhler (SDKÚ-DS) a Martin Zaťovič (SDKÚ-DS).

SPUSTENIE BID SA NAKONIEC ODKLADÁ

Prvá etapa Bratislavskej integrovanej dopravy, ktorú mali spustiť 1. marca 2013, sa napokon odkladá. Ako oznámila večer pred spustením krajská samospráva, „došlo k technickým nedostatkom pri poslednom dni skúšobnej prevádzky softvérovej aplikácie, preto sme nútení posunúť spustenie zavedenia integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja“.

„Dodávateľ prisľúbil nápravu počas najbližších pár dní, nový termín spustenia integrovanej dopravy však oznámime definitívne až potom, ako nám bude vedieť garantovať jeho stopercentnú funkčnosť, testovať ho budeme niekoľko dní, aby sme predišli podobnej situácii, a cestujúcim sa za vzniknuté nepríjemnosti ospravedlňujeme“, povedala Zuzana Horčíková zo spoločnosti BID.

O spustení Bratislavskej integrovanej dopravy budú v rámci možností včas informovať aj Bratislavské noviny.

Radoslav Števčík


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?