Chodci na priechodoch sú bohorovní!?

21.11.2012
0
Chodci na priechodoch sú bohorovní!? - Priechod auta
Páčil sa vám článok?

Pred dvoma týždňami vo štvrtok zrazil vodič terénneho automobilu na priechode pre chodcov chodkyňu v Ružinove. Našťastie ju neusmrtil, ale len zranil. Jeden zo svedkov tvrdil, že auto išlo neprimerane rýchlo. Myslím si, že ak by tak bolo, chodkyňu by už pochovali.

Ťažký vyše dvojtonový offroad po nehode zastal podľa odhadu asi 11 metrov za priechodom, čo dokazuje že to vysoká rýchlosť určite nebola. Pri reakčnom čase asi jedna možno jedna a pol sekundy prešiel asi 4 až 5 metrov, Možno 50-tku, aj to nie som si istý, prekročil o 10 km, ale to je len môj odhad, presne to vyrátajú znalci. Je pravda, že mal dať rovnako prednosť ako vozidlo vo vedľajšom pruhu.

Ťažko zranená zrazená chodkyňa (otras mozgu a narazené rebrá) neprechádzala cez priechod pre chodcov sama, spolu s ňou aj mamička s dvoma deťmi, ktorá však mala v sebe väčšiu zodpovednosť, pretože pred stojacim autom zastavila a pozrela sa, či nejde nejaký automobil. A išiel.

Na pozretie mala čas aj zrazená chodkyňa, ale tá sa správala bohorovne. Určite s myšlienkou, veď som na priechode a mám absolútnu prednosť, no nemala! S takýmto správaním sa stretávam v uliciach Bratislavy veľmi často.

Najmä mladí ľudia riskujú. I keď je to zakázané, telefonujú počas toho, ako prechádzajú cez cestu, iní počúvajú hudbu z prehrávačov a neregistrujú ani trúbenie, nie to ešte pískanie pneumatík pri brzdení. Arogantnosť niektorých chodcov voči autám je niekedy až za hranicou únosnosti. Mnoho chodcov vkročí na priechod bez toho, aby čo len sledovalo prichádzajúce vozidlo. A čo ak mu zlyhajú brzdy alebo, i keď sa to nemá, sa vodič nevenuje dostatočne cestnej premávke a niekedy naozaj stačí sekunda nepozornosti a kolízia je na spadnutie.

Spomeňme si, ako bulvárni novinári nazvali mladíka, ktorý pri predbiehaní autobusu v Dubovanoch zrazil dve školáčky, ktoré zahynuli. Prasaťom. Išiel 70-tkou, ale kým on si odpykáva trest, ďalší vinníci - dopravný inžinier a orgány, ktoré navrhli priechod pre chodcov za zastávkou, zostali nepotrestaní. Naprojektovať priechod pre chodcov tesne za zastávkou autobusu je, prepáčte za výraz, šialenstvo prvého stupňa. Na chodca, ktorý vyjde spoza autobusu môže vodič zareagovať len veľmi ťažko, A myslíte si, že v Bratislave takéto miesta, kde dopravní inžinieri a dopravná komisia takúto abnormalitu schválili, neexistujú? A predstavte si, že aj v centre mesta. Je to ďalšia čakačka na tragédiu.

Pri tržnici na Šancovej ulici smerom na Vajnorskú je práve takýto priechod pre chodcov umiestnený tesne za zastávkou autobusu. A aj tu sa chodci vynárajú vodičom priamo spoza autobusu. Neraz sa tu stávajú kolízie, bratislavskí vodiči to poznajú, ale čo ak tadiaľto bude viesť motorové vozidlo prišelec, ktorý nebude mať bočný odstup od autobusu aspoň jeden a pol metra a nezareaguje rýchlo. Zase ho bulvaristi nazvú prasaťom a tí, ktorí tomu dali podnet, budú zase mimo obliga?

Pavel Jacz

Páčil sa vám článok?