Cyklotrasa na Špitálskej a Štúrovej ulici bude stáť 56 000 eur

7.11.2012
0
Cyklotrasa na špitálskej a štúrovej ulici bude stáť 56 000 eur - Spitalska sturova1
Páčil sa vám článok?

Na úseku ulíc Špitálska - Štúrova pribúda cyklopruh, ktorý budú môcť cyklisti plnohodnotne využívať od decembra. Cyklotrasa je v zozname Priorít v oblasti cyklodopravy na rok 2012, ktoré schválila Komisia mesta pre cyklodopravu. Otvárať cyklopruh na začiatku zimy je síce zvláštne, no cyklisti môžu byť asi radi, že sa vôbec nový úsek pripravuje...

„Cyklotrasa bude viesť od Odborárskeho námestia po Medenú ulicu. Po rekonštrukcii Štúrovej ulice bude cyklotrasa pokračovať smerom na Starý most. Projekt nadväzuje na tzv. Prvý historický okruh, ktorý je v záverečnom štádiu prípravy a napája sa naň na Námestí SNP, ako aj na Jesenského ulici," uviedol poradca primátora Michal Feik.

Na Špitálskej a na Štúrovej sa už nachádza dopravné značenie, kompletné však má byť hotové do konca novembra. Pribudnú ešte cyklopiktogramy, cyklopriechody a aj tzv. predradený priestor pre cyklistov.

Projektová dokumentácia stála 11-tisíc eur a 45-tisíc eur stojí samotná realizácia projektu. „Suma je preto taká vysoká, že piktogramy budú dodané formou termoplastov, ktoré majú zvýšenú životnosť - až 5 rokov, kým farba vydrží maximálne 1 až 2 roky," uviedol Michal Feik.

Na okraji cesty pred obchodnou pasážou Luxor sú vyhradené pozdĺžne parkovacie miesta, ktoré na mieste zostanú a vodiči spolu s cyklistami budú musieť byť opatrní, aby nedochádzalo ku kolízii. „Žiaľ, priestorové možnosti cesty, ako aj vyhradené parkovanie, neumožňujú úplne komfortné vedenie cyklotrasy na všetkých úsekoch," uviedol Feik. Dodal, že tento rok očakávajú ešte realizáciu tzv. Prvého historického okruhu, čo však závisí od súhlasu dotknutých strán. V pokročilom štádiu je taktiež príprava cyklotrasy na Pribinovej ulici.

(mch)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?