Električkový tunel pod hradom opravia do mája 2013

7.11.2012
0
Električkový tunel pod hradom opravia do mája 2013 - Tunel zatvoreny
Páčil sa vám článok?

Električkový tunel je uzatvorený kvôli prasklinám od februára 2012 a ešte dlho bude. Pôvodný termín jeho otvorenia mal byť v júni, neskôr sa hovorilo o konci roka. Ani dovtedy sa však práce nestihnú zrealizovať, pretože Úrad pre verejné obstarávanie vydal rozhodnutie, ktoré povoľuje začať s prácami až teraz, pričom práce sa zdržali o 4 mesiace. Nový termín na otvorenie tunela je v polovici mája 2013.

Komplexný prieskum georadarom v stavbe odhalil ďalšie trhliny a skryté chyby. „Presný rozsah poškodenia určilo 36 jadrových vrtov a záverečná správa navrhla sanáciu 13 tunelových blokov. Opravy sú nevyhnutné pre bezpečnosť cestujúcich a ochranu verejného majetku," uviedla hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB), a.s., Agáta Staneková.

So sanačnými prácami začne spoločnosť Slovenské tunely, a.s., v najbližších dňoch, pretože Dopravný podnik jej v posledný októbrový pondelok oficiálne odovzdal stavbu. V súvislosti so začiatkom sanačných prác bude tunel opäť uzatvorený pre dosiahnutie vyššej teploty potrebnej na práce.

V prvej fáze sa bude sanovať 13 tunelových blokov, kde preteká voda a mohli by spôsobiť poškodenie stavby. V ďalších blokoch sú trhliny v priečnom a pozdĺžnom smere, ktoré môžu objemovými zmenami vody poškodiť obmurovku.

DPB, a.s., bol pripravený spustiť práce už začiatkom júla, ale nemohol, keďže Úrad pre verejné obstarávanie začal vykonávať kontrolu postupu bez zverejnenia. „Následne požadoval ďalšie dokumentácie, čím sa celý proces zdržal o niekoľko mesiacov," uviedla Staneková. Až v polovici októbra vydal úrad rozhodnutie, podľa ktorého vo výberovom procese nezistil pochybenia. „V prípade, že by sa harmonogram prác spustil už v lete, podarilo by sa sanáciu ukončiť už pred vianočným obdobím, ale keďže sa celý proces zdržal o štyri mesiace, nebude možné tento plán zrealizovať," uviedla Staneková.

Treba počítať aj s komplikáciami vzhľadom na zimné obdobie, ktoré môže práce prerušiť. Predpokladaný termín ukončenia sanácie sa však odhaduje na polovicu mája budúceho roku. Podľa zmluvy, ktoré obe strany podpísali, dopravca za prvú etapu opravy tunela zaplatí 1 064 783,63 eura bez DPH. Konečná suma sa však ešte môže zvýšiť alebo znížiť maximálne o 20 percent.

Martina Chudá


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?