Mestskí poslanci z SaS chcú dočasne cyklistov na Sihoti

25.10.2012
0
Mestskí poslanci z sas chcú dočasne cyklistov na sihoti - Sihot brana
Páčil sa vám článok?

Bratislavskí mestskí poslanci zo strany SaS žiadajú, aby boli na chránený ostrov Sihoť pustení cyklisti dovtedy, kým sa nevybuduje cyklotrasa po Devínskej ceste. Primátorovi Milanovi Ftáčnikovi (nezávislý) a mestskému zastupiteľstvu priniesli petíciu pripevnenú na bicykli so zničeným kolesom. K petícii sa pridala aj starostka Devína Ľubica Kolková.

Trasovanie mimo ostrova Sihoť schválili poslanci na zasadnutí 27. septembra. SaS vtedy cyklistov na ostrov pustiť chcela, zastupiteľstvo však nakoniec rozhodlo inak. "Variant, ktorý sa odhlasoval, je prázdnym gestom. Mesto nemá skoro žiadne peniaze ani na údržbu a neviem si predstaviť, kde by v nasledujúcich dvoch, troch, možno piatich rokoch, zohnalo 5,5 milióna eur na špeciálnu cyklocestu," argumentoval poslanec Marian Greksa. Strana si myslí, že cyklotrasa po Devínskej ceste nebude a cyklisti budú ďalej vyháňaní na nebezpečnú cestu, po ktorej jazdia autá.

Poslanci sa v petícii obracajú na primátora s výzvou, aby povedal, z akých prostriedkov a kedy sa cyklotrasa vybuduje a tiež, aby ich oboznámil s alternatívou ďalšieho postupu v prípade, že sa s budovaním navrhovanej trasy nezačne do konca roka 2013. K dočasnému vpusteniu cyklistov na ostrov chcú tiež verejnú diskusiu s občanmi a odbornou verejnosťou najneskôr do konca tohto roka.

Greksa tvrdí, že cyklistov nechcú na ostrov pustiť natrvalo, ale len dovtedy, pokým sa nevybuduje cyklotrasa po Devínskej ceste. "Argumenty, ktoré hovoria odporcovia trasovania cez Sihoť, nám nepripadajú až také závažné. Neviem si predstaviť, ako by mohol cyklista poškodiť vodný zdroj. Terorista áno, ale ten sa tam dostane hocikedy, aj teraz, lebo je to slabo chránené," myslí si Greksa. "Chodia tam poľovníci, drevorubači. Rozmýšľam, kde je pes zakopaný. Poznám milión dôvodov, prečo by tam cyklisti mohli byť," dodal.

(TASR)

Páčil sa vám článok?