V lete má v meste pribudnúť päť cyklotrás

19.6.2012
0
V lete má v meste pribudnúť päť cyklotrás - Cyklotrasa
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava spolu s Cyklokoalíciou a Správou telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ) má rozpracovaných niekoľko cyklistických tratí. Päť nových úsekov by mali cyklisti využívať už v lete.

Začať sa má s vyznačením celej Špitálskej ulice. „V súčasnosti trvá súťaž na zhotoviteľa, predpokladaný dátum realizácie je toto leto," uviedol poradca primátora Michal Feik.

Projekt na vybudovanie trasy od Starého mosta okolo ministerstva vnútra po nákupné centrum Eurovea je pripravený a aj spripomienkovaný. „Vchádzame do stavebného konania a realizačnej fázy. Investorom je Ballymore a súčasťou riešenia je aj dobudovanie chýbajúceho chodníka pred ministerstvom vnútra. Predpokladaná realizácia bude v lete," spresnil Feik.

Trať pre cyklistov od Nového mosta po Most Lafranconi je už pripravená tiež, pričom v júni sa uskutoční súťaž na zhotoviteľa. „Obnovíme tu značenie a poškodené úseky v nevyhnutnej miere opravíme. Trasa by mala byť zhotovená v júli," informoval Feik. Projekt cyklotrasy na Pribinovej ulici, teda úsek od Eurovea po Most Apollo, je v pripomienkovom konaní. „Výstavba by mala byť v júli, najneskôr v auguste," povedal Feik.

Medzi priority samosprávy patrí aj vytúžené vytvorenie cyklotrasy od Nového mosta po Starý most. Projekt na ľavej strane nábrežia je momentálne tiež v štádiu pripomienkovania. Proti trasovaniu však vznieslo pripomienky Staré Mesto.

K prvému historickému okruhu v širšom centre mesta sa pripomienky práve zapracovávajú. „Náš návrh smeruje k zobojsmerneniu Židovskej ulice pre cyklistov, tak ako je to štandardom v zahraničí s pokračovaním popri Hoteli Park Inn," uviedol Daniel Duriš z cyklokoalície. Podľa informácií z magistrátu a mestskej časti Staré Mesto, neexistuje zmluva na zabratie severnej časti priestranstva, ktoré hotel využíva ako parkovisko. Južná časť patrí majiteľovi Hotela Park Inn, ale severná, ktorá je bližšie k pešej zóne, zeleni a pokračuje do uličného priestoru od amerického veľvyslanectva, patrí podľa katastra do majetku mesta. „Keďže k tomuto priestranstvu neexistuje zmluva, navrhujeme ho zmeniť na cyklotrasu. Celé roky ho využíva Hotel Park Inn bezplatne a bez zmluvy. Následne má trasa pokračovať cez Paulínyho ulicu poza veľvyslanectvo s vyústením pri Hoteli Carlton a ďalej na Jesenského ulicu," povedal Duriš.

Martina Chudá


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?