Vypnuté semafory v centre mesta šetria čas aj chodcom

30.4.2012
0
Vypnuté semafory v centre mesta šetria čas aj chodcom - Priechod1
Páčil sa vám článok?

Vedenie mesta a Dopravného podniku Bratislava, a.s., pokračuje v skúšobnej premávke v dopravnom uzle Kamenné námestie - Námestie SNP - Jesenského Štúrova ulica bez cestnej svetelnej signalizácie. Semafory boli vypnuté najskôr len v sobotu 14. apríla 2012, neskôr zostali vypnuté aj v nasledujúcich dňoch.

Cieľom vypnutia viacerých semaforov v tejto lokalite je preukázať, či to pomôže električkám a chodcom. Už prvé porovnanie rozdielu v dĺžke jázd električiek ukázalo zlepšenie plynulosti prejazdu električiek. Úspora pre každú jazdu električky predstavuje podľa meraní DPB 13 až 51 sekúnd, celkovo pri sčítaní úspor to je takmer 13 hodín za deň.

Z pohľadu mestského dopravcu je to čas, ktorý sa doteraz neefektívne platil za státie električky v križovatke a čakanie na „zelenú". Z pohľadu cestujúcich je to čas, ktorý by ušetrili pri jazdách električkami, ak by táto zmena bola trvalá.

Okrem toho dochádza aj k úsporám času chodcov, ktorý nemusia zbytočne postávať na priechodoch a čakať na „zelenú". Obavy, že sa tým zníži bezpečnosť chodcov sa zatiaľ nepotvrdili. Všetci účastníci premávky totiž prechádzajú týmto dopravným uzlom opatrnejšie a kolízie, ktoré vznikali pri prebiehaní chodcov na „červenú" sa už nevyskytujú.

(pol)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?