Mesto chce navýšiť príspevok na MHD, vraj to nestačí

22.2.2012
0
Páčil sa vám článok?

Mesto navýši príspevok Dopravnému podniku Bratislava (DPB), a.s., o 1,5 milióna eur a tento rok preto očakáva nulový hospodársky výsledok. Príspevok by sa tak mal zvýšiť z 51,7 na 53,2 milióna eur pri objednaní výkonov v rozsahu 45 miliónov vozokilometrov.

DPB hodnotí tento krok pozitívne, zároveň však upozorňuje, že ani pri tomto navýšení nebude môcť dosiahnuť vyrovnané hospodárenie, ktoré od neho mesto požaduje. "Ide len o čiastočnú kompenzáciu našej pôvodnej požiadavky," povedal generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi.

DPB totiž žiadal o príspevok vo výške 55,8 milióna eur, mesto pôvodne navrhlo o 4,1 milióna eur menej. "Suma 51,7 milióna eur by nepokryla náklady na objednané výkony," uviedla hovorkyňa DPB Agáta Staneková s tým, že by sa to odrazilo aj na prípadnej redukcii vozokilometrov, a teda aj kvalite cestovania. "Zároveň by to viedlo k stratovému hospodáreniu a ďalšiemu prehlbovaniu dlhov," dodala. Mesto preto po požiadavkách DPB výšku príspevku na rok 2012 prehodnotilo.

Primátor Milan Ftáčnik povedal, že od manažmentu DPB očakáva, že dokáže podnik doviesť do situácie, aby na konci roka nemal žiadnu stratu za rok 2012. Aj po navýšení sú však podľa neho stále na stole riešenia strát za minulé roky. "Tie sú obrovské, ale chceme dostať podnik do stavu, že si objednáme výkony a zaplatíme toľko, aby ste nevyrábali stratu," dodal.

DPB apeluje na poslancov mestského zastupiteľstva, že na skvalitňovanie služieb a zvyšovanie výkonov je potrebné vyčleniť aj požadovaný objem finančných prostriedkov.

(TASR)

Páčil sa vám článok?