Staré Mesto chce spoplatniť nové parkovanie

23.11.2011
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Staré Mesto chystá spoplatnenie parkovania v nových parkovacích zónach, ktoré vytvorila ešte predchádzajúca staromestská samospráva. Mestská časť tvrdí, že poplatok za parkovanie nemôže vyberať, preto bude ho bude vyberať súkromná obchodná spoločnosť. Tu by chcela vybrať vo verejnej súťaži.

Súčasná staromestská samospráva sa rozhodla pre rovnaký model, ktorý funguje v centre mestskej časti už niekoľko rokov. Parkovacie miesta na staromestských uliciach 3. a 4. triedy v centre mesta spravuje parkovacia spoločnosť BPS Park, a.s., ktorej niekdajší starosta Peter Čiernik (KDH) prenajal parkovacie miesta na 20 rokov za podmienok nevýhodných pre mestskú časť. Súčasná starostka Tatiana Rosová (SDKÚ-DS) túto zmluvu pred voľbami ostro kritizovala a tvrdila, že cez súkromnú parkovaciu službu prichádza mestská časť o veľké peniaze. Jej predchodca Andrej Petrek (SDKÚ-DS, nezávislý) podal na súde žalobu na určenie neplatnosti zmluvy. Príslušný súd podľa našich informácií doteraz nerozhodol.

Tvrdenie, že mestská časť nemôže vyberať poplatok za parkovanie, sa nezakladá na pravde. Pred dvoma rokmi to v rozhovore pre Bratislavské noviny potvrdil aj námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý. „Domnievam sa, že existuje právny a ekonomický rámec na to, aby to mohla robiť mestská časť. Myslím si, že prevádzkovanie plateného parkovania by mohlo robiť mesto, resp. mestská časť prostredníctvom vlastnej rozpočtovej organizácie, a mohlo by mať slušný príjem z tejto činnosti," uviedol vtedy námestník generálneho prokurátora.

Tento jeho právny názor doteraz nikto nespochybnil. Napokon, v niektorých mestách na Slovensku poplatok za parkovanie skutočne vyberajú mestské organizácie a funguje to. Staromestskí poslanci majú o spoplatnení a privatizácii parkovania na ďalších uliciach rozhodovať na decembrovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva.

(ado)
Páčil sa vám článok?