V Bratislave po MHD zdražela aj železnica

1.11.2011
0
Páčil sa vám článok?

Po zvýšení cien cestovného v bratislavskej MHD sa od 1. novembra zvýšila aj cena cestovného vo vlakoch na území hlavného mesta. Cestovné sa po novom ráta podľa prejazdených kilometrov, na rozdiel od doterajšieho pásmového systému. Po novom teda každý zaplatí len za toľko kilometrov, koľko precestuje.

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s., zvýšila od novembra ceny cestovného na Slovensku v priemere o 10 %, najvyššie zvýšenie sa však dotklo prepravy na kratších tratiach. Napríklad v Bratislave išlo cestovné na železnici hore až o 52 %. Týka sa to napríklad cestovania zo stanice Vinohrady na Hlavnú stanicu (4 km), kde cena lístka išla z 26 na 50 eurocentov. Rovnako zdraželo aj cestovanie z Lamača na Hlavnú stanicu (5 km).

O vyše 51 % zdražela cesta vlakom z Podunajských Biskupíc na stanicu Bratislava - Nové Mesto (8 km), namiesto 40 eurocentov cestujúci zaplatia 65 eurocentov. Cestovný lístok z Devínskej Novej Vsi na Hlavnú stanicu (13 km) namiesto doterajších 60 stojí 90 eurocentov.

Zvýšenie cien cestovného na železnici zrejme oslabí záujem cestujúcej o integrovanú dopravu, ktorú už niekoľko rokov pripravuje Bratislavský samosprávny kraj spoločne s mestom Bratislava. Zvýšenie totiž prichádza len niekoľko mesiacov po zvýšení cien cestovného v bratislavskej MHD, čím už došlo podľa niektorých cestujúcich k znevýhodneniu verejnej dopravy pred individuálnou automobilovou dopravou.

(brn)

Páčil sa vám článok?