K bytom sa má stavať viac parkovacích miest

1.11.2011
0
Páčil sa vám článok?

Od 1. novembra 2011 platí zmenená norma STN 73 6110 - Projektovanie miestnych komunikácií, ktorú vydal Slovenský ústav technickej normalizácie. Norma upravuje výpočet parkovacích stojísk, ako aj odstavných a parkovacích plôch, a dopĺňa požiadavky na dopravný prieskum.

Podľa upravenej normy sa pri 1-izbovom byte zvýši požiadavka na jedno parkovacie stojisko, pri 2-izbovom na 1,5 stojiska a pri 3- a viacizbovom byte na dve stojiská.

Nová metodika a norma, ktorá upravuje statickú a dynamickú dopravu, majú priniesť pravidlá, ktoré zvýšia kvalitu života obyvateľov miest. Zástupcovia developerských firiem však oponujú, že povinnosť postaviť viac garáží priamo neodbremení ulice od zaparkovaných áut.

Tvrdia, že požiadavky normy v niektorých prípadoch nezohľadňujú reálnu situácia na trhu. Predpoklady podľa nich narážajú okrem iného na záujem zo strany kupujúcich. Prax je taká, že napríklad pri 2-izbovom byte majú o parkovacie státie záujem dvaja kupujúci z troch. Pri 1-izbových bytoch je to len jeden kupujúci z desiatich. Pri bratislavskom rezidenčnom projekte so 100 bytmi sa tak zo 160 parkovacích miest predá necelá polovica. Mimo hlavného mesta je predajnosť parkovacích státí ešte výrazne horšia.

Developeri sa obávajú, že v praxi to bude znamenať, že investori budú nútení predávať byty spolu s príslušným počtom parkovacích státí, lebo v opačnom prípade zostanú ležať nepredané. Nechcené parkovacie miesta tak budú musieť zaplatiť kupujúci bytov v novostavbe, pričom každý záujemca o byt si bude musieť kúpiť aj parkovacie státie bez ohľadu na to, či vlastní auto. Môže tak dôjsť aj k situácii, že rodina, čo si zadováži 3-izbový byt, bude si musieť dokúpiť v novostavbe až dve parkovacie miesta.

Developeri upozorňujú, že norma má výrazný dosah na stavebný priemysel, ale napriek tomu nebola diskutovaná v rámci širokého fóra a nevznikla na základe dôslednej analýzy stavu či predikcie budúceho vývoja. Preto vyzývajú k jej opätovnému prerokovaniu, aby sa dôkladne zvážil obsah a znenie jednotlivých článkov. Nesystémové predpisy totiž podľa developerov môžu negatívne ovplyvniť investičné projekty.

(banoviny)

Páčil sa vám článok?