V centre niektoré parkovacie miesta zmenia funkciu

15.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Medzinárodná iniciatíva Park(ing) Day v Bratislave prvýkrát spestrí dianie tradičného Európskeho týždňa mobility. Park(ing) Day sa uskutoční v piatok 16. septembra 2011 od pravého poludnia do večera v centre mesta, v blízkosti námestia Slovenského národného povstania.

Podľa organizátora podujatia Michala Sládeka z občianskeho združenia Archimera vybrané parkovacie miesta sa zmenia na otvorený verejný priestor s inou funkciou, pretože táto medzinárodná iniciatíva prináša kritický pohľad na užívanie verejného priestoru. Vraj niektorí vodiči si nenájdu svoje parkovacie miesto, ale zistia, čo všetko sa dá na ňom urobiť. Naopak svoje parkovacie miesto na Klobučníckej ulici ponúkli organizátorom primátor mesta Milan Ftáčnik a hlavná architektka Bratislavy Ingrid Konradová. 

Do podujatia sa zapojilo šesť občianskych iniciatív s vlastným programom. Napríklad študenti Vysokej školy múzických umení ponúknu premietanie študentských filmov. Podujatie vyvrcholí v Kultúrnom centre Dunaj, kde budú premietané fotografie z jednotlivých premenených miest.

"Iniciatíva vytvára polemiku o využívaní verejného priestoru. Ak máme právo niekde na verejnosti odložiť svoje auto, tak potom by sme mali mať právo použiť ten istý priestor aj na iné aktivity, napríklad posedenie s priateľmi či vystavenie kvetov," zdôvodňuje Sládek.

(TASR)

Páčil sa vám článok?