V centre pribudnú nové podzemné garáže

10.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Už o niekoľko týždňov pribudnú v centre Bratislavy nové parkovacie miesta. Po podzemných garážach Alexia, ktoré sú v prevádzke od roku 1998, by mali v priebehu februára alebo marca, otvoriť podzemné garáže na rohu Františkánskej a Uršulínskej ulice za budovou Hlavnej pošty.

V dvoch podzemných priestoroch bude dovedna asi 220 parkovacích miest, vo väčšej štvorpodlažnej garáži, ktorú postavila spoločnosť Váhostav 160 a v dvojpodlažnej patriacej bratislavskému magistrátu ďalších 60 státí. Polovica všetkých parkovacích miest bude vyhradená na krátkodobé parkovanie. Horné dve podlažia vo väčšej z garáží a vrchné podlažie v druhej garáži tak budú môcť využívať všetci motoristi prichádzajúci z Námestia SNP.

Druhá polovica parkovacích miest bude určená na dlhodobé státie pre organizácie, firmy, úrady a obyvateľov pôsobiacich alebo žijúcich v tejto časti Starého Mesta. V magistrátnej garáži sú vyhradené aj dve parkovacie miesta pre telesne postihnutých s bezbariérovým prístupom až k výťahom na prízemí magistrátu. Obe podzemné parkoviská bude prevádzkovať jedna spoločnosť, čo zaručí rovnaký režim v jednej aj druhej garáži. To sa bude týkať aj ceny za parkovanie, ktorá zatiaľ nie je určená, no podľa informácie z bratislavského magistrátu by mala byť porovnateľná z cenou za parkovanie v podobných zariadeniach v centre mesta. V centre doteraz funguje len jediná podzemná garáž s verejným parkovaním, a to Alexia na Jesenského ulici, kde hodina státia stojí 40 korún.

Výstavba podzemných garáží na Františkánskej a Uršulínskej ulici sa začala ešte v roku 1996 na mieste parku za františkánskym kostolom. Mali tu vyrásť štyri podzemné podlažia v jednej garáži, no v roku 1998 sa bratislavský magistrát v tesnej blízkosti rozhodol vybudovať druhú podzemnú garáž s dvoma podlažiami. Pôvodné termíny ukončenia výstavby boli prekročené v prípade oboch objektov.

Po uvedení nových garáží do prevádzky by mali z ich blízkosti zmiznúť všetky autá parkujúce najmä na Františkánskej a Uršulínskej ulici s výnimkou vyhradeného parkovania vedľa budovy magistrátu. Na povrchu štvorpodlažnej garáže bude park, ktorého úprava dostala pred niekoľkými týždňami svoju definitívnu podobu vrátane nových chodníkov, zelene, oplotenia a prvkov drobnej architektúry. Táto záhrada, podobne ako podzemná garáž stojí na pozemku rehole františkánov, preto ešte nie je jasné, či bude prístupná širokej verejnosti.

(mer)

Na povrchu podzemných garáží na rohu Františkánskej a Uršulínskej ulice vznikol nový park. Zatiaľ však nie je jasné, či ho bude môcť využívať aj bratislavská verejnosť. Podľa pôvodného dohovoru medzi mestom a zástupcami rehole františkánov, vlastníkom pozemku, mala zostať záhrada prístupná verejnosti. Iniciatívu v tomto smere vyvíja aj Staré Mesto. Starosta Andrej Ďurkovský sa ešte v roku 1999 stretol s predstaviteľmi rehole a ponúkol im možnosť zabezpečenia údržby parku mestskou časťou v prípade, že záhrada bude slúžiť verejnosti.
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?