Komisia dopravy bude rokovať o riešeniach v MHD

24.8.2011
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská dopravná komisia bude dnes rokovať o otázkach verejnej dopravy v hlavnom meste a redukcii výkonov.

Primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) očakáva od poslancov podporu aj pre navýšenie financií pre Dopravný podnik Bratislava (DPB), a. s. To by umožnilo nezrušiť časť liniek navrhnutých na šetrenie. Rokovania s DPB, a. s., sa uskutočnili v utorok (23.8.2011).

"Chceme hovoriť s poslancami, počuť ich názor. Máme vyhodnotenú verejnú diskusiu, zapojilo sa do nej asi 500 podnetmi približne 5000 obyvateľov, pretože viacerí sa podpísali pod petície a pod.," povedal dnes pre médiá bratislavský primátor. Podľa neho bude po rokovaní nasledovať intenzívna práca a médiá sa na piatkovom (26.8.) mimoriadnom brífingu dozvedia, čo sa stane od 1. septembra v bratislavskej mestskej hromadnej doprave (MHD).

Predseda dopravnej komisie Jozef Uhler (SDKÚ-DS) konštatoval, že v súvislosti avizovaným rušením niektorých liniek MHD dostala komisia niekoľko petícií od občanov. "Myslím si, že názor komisie z časti bude taký, že nechceme rušiť územnú obslužnosť. Môžeme skôr hovoriť o intervaloch a inom šetrení," uviedol s tým, že DPB, a. s., predložil v pondelok (22.8.) materiál, ktorý od neho žiadala komisia. "Sú v ňom vyčíslené úspory pri jednotlivých zmenách. Navrhneme aj iné zmeny, ako navrhol dopravný podnik," dodal Uhler. V súvislosti s financiami pre DPB, a. s., Uhler povedal, že "závisia od toho, kde sa v rozpočte tieto peniaze nájdu, boli by sme radi, keby sa nejaké našli".

"Rokovania stále pokračujú, dopravnej komisii sme predložili všetky dokumenty, ktoré si vyžiadala a uvidíme, ako sa vyjadria poslanci," reagovala hovorkyňa DPB, a. s., Agáta Staneková.

DPB, a. s., v súvislosti s prijatými úspornými opatreniami, ktoré sa začali nástupom nového manažmentu od 1. júla 2011, predložil magistrátu opatrenia na redukciu výkonov MHD v Bratislave. Okrem znižovania stavu zamestnancov, úspor materiálových nákladov, spoločnosť navrhuje zredukovať do konca roka 1,5 milióna najazdených kilometrov, čo predstavuje 10-percentnú úsporu z celkového množstva plánovaných vozokilometrov. Do konca roka 2011 dopravcovi hrozila strata takmer 12 miliónov eur, ktorú nové vedenie plánuje znížiť na 6,9 milióna eur.

Primátor Ftáčnik 9. augusta povedal, že návrh DPB, a. s., na úsporu 1,5 milióna kilometrov v MHD od septembra do konca roka 2011 je neprijateľný, pretože sa spolieha na rušenie spojov.

(TASR)

Páčil sa vám článok?