Poslanci o trati rozhodnú do konca marca

17.3.2011
0
Páčil sa vám článok?

Do 31. marca 2011 má mestské zastupiteľstvo rozhodnúť, či sa Bratislava bude alebo nebude uchádzať o tú etapu projektu TEN –T 17, ktorá súvisí s vybudovaním koľajovej trate z Janíkovho dvora v Petržalke na Šafárikovo námestie. V stredu večer to na verejnej diskusii k nosnému dopravnému systému Bratislavy uviedol primátor Milan Ftáčnik.

Podľa Ftáčnika to mesto musí stihnúť v programovacom období 2007 – 2013 s možnosťou čerpať financie z Európskej únie do roku 2015. Ak zastupiteľstvo rozhodne kladne, podľa Ftáčnika má do 8. apríla 2011 prísť na ministerstvo dopravy žiadosť s uvedením, s akými peniazmi a akými termínmi na realizáciu projektu mesto ráta. Podľa primátora sa totiž ministerstvo aj Brusel budú pýtať, či mesto stihne peniaze vyčerpať do roku 2015. „My musíme zaručiť, že sme schopní vyčerpať peniaze v tom období, ktoré máme pred sebou." uviedol primátor.

Podľa starostu Petržalky Vladimíra Bajana sa hrá o budúcnosť mestskej časti aj celého mesta. „Som presvedčený, že sme tu na to, aby sme ministerstvu dopravy povedali, že Bratislava chce participovať na financiách z eurofondov," uviedol počas diskusie.

Materiál dnes predložia mestskej rade. Primátor predpokladá, že tam k nemu odznejú pripomienky. „Materiál dopracujeme do takej podoby, ktorá zodpovedá verejnej diskusii, zodpovedá pripomienkam mestskej rady a predložíme ho na rozhodnutie poslancov." Ftáčnik predpokladá, že poslanci prijmú kľúčové rozhodnutie o tom, že Bratislava sa chce o projekt uchádzať. Ak sa tak stane, mesto bude musieť zmeniť územný plán a povedať, ako si projekt predstavuje. Ftáčnik jeho realizáciu vidí v trati v rozchode 1 000 a 1 435 mm. Môže tak po nej jazdiť električka aj koľajové vozidlá, ktoré budú môcť vychádzať na regionálne železničné trate. Tým budú plniť funkciu integrovanej dopravy, čo podľa Ftáčnika znamená aj to, že verejnú dopravu budú využívať aj ľudia, ktorí do Bratislavy za prácou dochádzajú.

Koľajová trať z Janíkovho dvora v Petržalke na Šafárikovo námestie by sa mala vybudovať v dvoch etapách. Prvou je prepojenie Šafárikovho námestia po Bosákovu, pričom trať by mala viesť po povrchu. Vrátane rekonštrukcie Starého mosta by tento úsek mohli dokončiť do konca roka 2013. Druhú časť Bosákova-Janíkov dvor by mali postaviť v rokoch 2013 - 2015.

(sita)

Páčil sa vám článok?