Predseda dopravnej komisie oponuje vedeniu DPB

16.3.2011
0
Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava dokáže podľa predsedu dopravnej komisie hlavného mesta Jozefa Uhlera ušetriť až 9 miliónov eur. Dopravný podnik sa so žiadosťou na zvýšenie cestovného obrátil na vedenie mesta. Dopravná komisia magistrátu hlavného mesta však vyslovila pochybnosti o tom, či boli v Dopravnom podniku Bratislava vykonané všetky úsporné opatrenia.

"Plány na úpravy vnútornej nákladovosti samozrejme máme," uviedol generálny riaditeľ Dopravného podniku Pavol Derkay. Podľa neho však interné rezervy v podniku nepokryjú rozdiel v miliónoch eur. Uhler toto tvrdenie považuje za zavádzajúce.

Dopravná komisia podľa Uhlera požiadala dopravný podnik, aby ju informoval o možnostiach šetrenia. V odpovedi sa uvádza, že podnik môže ušetriť až tri milióny eur tak, aby to nemalo vplyv na bezpečnosť dopravy. "Ďalších šesť miliónov eur dokáže dopravný podnik ušetriť redukciou niektorých liniek mestskej hromadnej dopravy tak, aby nebola vo väčšej miere ovplyvnená dopravná obslužnosť," uviedol Uhler. Dopravný podnik dokáže teda ušetriť 9 miliónov eur, pričom zo zvýšenia cestovného očakával príjem od 7 do 8,5 milióna eur. "Verím, že sú v podniku aj ďalšie rezervy. Kým nebudeme mať istotu, že dopravný podnik hospodári efektívne, nemôžeme odsúhlasiť zvýšenie taríf mestskej hromadnej dopravy," uviedol Uhler.

Dopravný podnik Bratislava by mohol podľa Derkaya zvýšené náklady na mestskú hromadnú dopravu riešiť aj škrtaním niektorých liniek či predlžovaním grafikonov. O úprave ceny cestovných lístkov mesto a dopravný podnik rokujú. Derkay si myslí, že dôvody na zvýšenie cestovného sú oprávnené. "Nemyslím si, že to bude pozitívne vnímané cestujúcou verejnosťou, ale jednoducho budú sa musieť riešiť náklady dopravného podniku," uviedol Derkay.

(sita)

Páčil sa vám článok?