Ak sa zastaví projekt TEN-T, Slovensko by mohlo prísť až o 450 miliónov eur

15.3.2011
0
Páčil sa vám článok?

Slovensko môže prísť o viac ako 450 mil. eur, ak zastaví projekt TEN-T. Suma už bola Európskou komisiou schválená a pridelená Slovensku na realizáciu projektu, ktorý je jednou z priorít Európskej únie.

Projektant výstavby prepojenia železničných koridorov v Bratislave Dopravoprojekt upozorňuje, že len projekt TEN-T, ako jediný na území hlavného mesta má reálne predpoklady vyčerpať plánované finančné prostriedky schválené Európskou komisiou. Spoločnosť zároveň garantuje, že TEN-T je projekčne pripravený. Prvá etapa sa môže podľa nej začať začiatkom budúceho roku.

„Príprava projektu TEN-T trvala štyri roky. Preto je malá pravdepodobnosť, aby obdobná stavba na území Bratislavy, ktorá musí prejsť porovnateľným vývojom prípravy, mohla by byť pripravená rýchlejšie," tvrdí generálny riaditeľ spoločnosti Gabriel Koczkáš. Je vraj preto nepravdepodobné, že iné projekty na vyriešenie mestskej hromadnej dopravy v Bratislave dokážu v stanovenom termíne vyčerpať prostriedky z EÚ rezervované na vybudovanie TEN-T.

Spoločnosť ďalej uviedla, že náklady spojené s prípravu TEN-T už dosiahli 19,6 milióna eur. V prípade projektu TEN-T č. 17, prepojenie železničných koridorov na území Bratislavy, ide podľa Dopravoprojektu o jediné dlhodobé riešenie regionálnej i mestskej hromadnej dopravy. Za posledné štyri roky bola vyhotovená kompletná projektová príprava, počas roka 2010 ukončili dokumentácie na získanie stavebných povolení na celý projekt. Zároveň v tom istom období boli na 1. časovú etapu výstavby projektu TEN-T vypracované dokumentácie. V procese prípravy projektov sa konal aj povoľovací proces, čiže vydanie príslušných územných rozhodnutí. Aktuálne sa pokračuje v získavaní stavebných povolení.

(brn, rob)

Páčil sa vám článok?