Prejazd zvýšil riziko kolízií električiek s autami

17.2.2011
0
Ďalší prejazd zvýšil riziko kolízií električiek s autami - Prejazd1
Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava dal obnoviť v poslednom čase nefunkčný a nepoužívaný prejazd cez električkovú trať na Karloveskej ulici. Plynulú jazdu električky v mestskej hromadnej doprave tak obmedzuje ďalšia zbytočná komplikácia.

Dopravca obnovenie prejazdu potvrdil a upozornil, že nejde o nový, ale o pôvodný prejazd, ktorý sa však dlhšie nepoužíval. Prejazd cez trať je na križovatke Karloveskej ulice so Suchohradskou ulicou pod obchodným komplexom Centrum.

Bratislavské noviny často v minulosti upozorňovali, že zvyšovanie počtu prejazdov v prospech automobilov cez električkovú trať je v podstate preferovaním individuálnej dopravy pred hromadnou a vedie k znižovaniu atraktivity cestovania prostriedkami mestskej hromadnej dopravy.

Podľa neoficiálnych informácií je za obnovením nefunkčného prejazdu na Karloveskej ulici lobing ľudí a organizácií, ktorí chcú mať prejazd cez trať pri svojom obydlí alebo pri svojich prevádzkach. Obnovenie prejazdu je však nepochopiteľné aj vzhľadom na to, že v tejto časti radiály je ich dostatok.

Samotný dopravca teda, paradoxne, vyšiel v ústrety individuálnemu či skupinovému záujmu pred záujmom cestujúcich a vlastného podniku. Zvýšil tým navyše možnosť kolízií električky s autami. Mnoho dopravných nehôd sa totiž stáva práve na električkovom priecestí.

Na tzv. Karloveskej radiále vzniklo v poslednom období viacero prejazdov cez trať, naposledy pri River Parku. Na samotnej Karloveskej ulici je až 7 prejazdov.

Robert Lattacher
FOTO - autor

Páčil sa vám článok?