Smrteľný úraz v pešej zóne je varovaním

13.1.2011
0
Smrteľný úraz v pešej zóne je varovaním - Radnicna1
Páčil sa vám článok?

Smrteľná dopravná nehoda na Radničnej ulici, ktorá sa stala v piatok 7. januára 2011, je varovaním do budúcnosti. Vyvrcholili ňou bezohľadné jazdy mnohých vodičov zásobovacích vozidiel.

Ani jednej zo samospráv sa zatiaľ nepodarilo úplne vylúčiť pohyb vozidiel z centrálnej pešej zóny historického jadra, vjazd zásobovacích áut bol v poslednom období povolený medzi 6.00 a 9.00 hodinou. Napriek obmedzenej rýchlosti si však mnohí vodiči zásobujúci prevádzky v centre dovoľujú jazdiť rýchlo, nepozorne a bezohľadne. Niektorí sa vyložene správajú, akoby im pešia zóna patrila, pričom agresívnou jazdou navyše ničia aj dlažbu.

Pravdepodobnou príčinou nehody, pri ktorej zahynul 60-ročný chodec, bola podľa polície nepozornosť vodiča pri cúvaní. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre možný prečin usmrtenia z nedbanlivosti. Starostka Starého Mesta Tatiana Rosová vyjadrila ľútosť nad týmto incidentom. Podľa nej staromestská samospráva analyzuje možnosti, ako sprísniť vstup zásobovacích vozidiel do pešej zóny Starého Mesta. Jednou by vraj malo byť aj povinné vybavenie vozidiel parkovacími senzormi. Podľa magistrátu išlo o tragickú udalosť spôsobenú s najväčšou pravdepodobnosťou individuálnym zlyhaním ľudského faktora a možným zanedbaním predpisov.

(rob)

Páčil sa vám článok?