Návrat chodcov na Starý most je zatiaľ otázny

16.12.2010
0
Páčil sa vám článok?

Návrat peších a cyklistov do konca roka na bratislavský Starý most, ktorý je už niekoľko mesiacov úplne uzatvorený, je zatiaľ otázny. Problémom je momentálne nedostatok peňazí na zimnú údržbu na moste ako aj mierny časový sklz pri vybudovaní oplotenia.

Dôvodom meškania je počasie. Pre agentúru SITA to dnes uviedla hovorkyňa spoločnosti Metro Bratislava, a.s. Jana Murínová. Termín sprístupnenia mosta nie je tak zatiaľ známy.

Jednou z nevyhnutných podmienok na sprístupnenie mosta, ktorý je stále staveniskom, je namontovanie zábradlia na drevenej lávke z vnútornej strany, teda od konštrukcie mosta. Z cestnej časti mosta sa v rámci sanačných prác totiž odstránil asfalt aj mostovka a bez zábradlia by hrozili úrazy peším a cyklistom. "Železná časť sa privára ku konštrukcii mosta, robí sa s elektrinou," povedala Murínová. Za priaznivých poveternostných podmienok by sa práce podľa nej stihli do dvoch týždňov, vlhko a súčasné počasie však práce mierne komplikujú.

Termín ukončenie týchto prác je tak stále neznámy. Prakticky hneď po vybudovaní zábradlia budú môcť po most prechádzať chodci. Drevená lávka sa pri sanáciách nerozoberala, funkčné je aj zábradlie z vonkajšej strany, teda od Dunaja. Sprístupnenie mosta komplikuje aj fakt, že spoločnosť nemá peniaze na zimnú údržbu mosta, ktorý má momentálne v správe spoločnosť, teda nie hlavné mesto. Spoločnosť však podľa Murínovej rokuje s mestom, aby zabezpečilo údržbu na tomto moste.

Starý most je uzatvorený pre individuálnu dopravu od konca roka 2008. K tomuto opatreniu pristúpili kompetentní po výsledkoch vtedajších pravidelných meraní. Vtedy však verili, že most vydrží až do plánovanej rekonštrukcie a neuvažovalo sa, že bude úplne uzatvorený. Pre havarijný stav však most od 15. mája tohto roka uzavreli aj pre mestskú hromadnú dopravu a cyklistov, od 17. mája aj pre chodcov. Následne sa začalo so sanačnými prácami, odstránil sa napríklad asfalt a betónová mostovka, čím sa most odľahčil o viac ako 2 100 ton. Odborný posudok potvrdil, že stav mosta sa po sanačných prácach výrazne zlepšil, most sa v kritickom mieste nad štvrtým pilierom nadvihol o päť milimetrov a tak sa most dostal z najhoršieho siedmeho stupňa poškodenia sa dostal na piaty. I keď sa stav Starého mosta naďalej označuje za havarijný, priame riziko jeho spadnutia už nehrozí. Na základe posledných výsledkov meraní spoločnosť Metro Bratislava prehodnocuje postup ďalších prác. Riešiť stav mosta bude síce podľa Murínovej potrebné aj naďalej, práce sa však nemusia vykonať bezodkladne. O ďalšom postupe v súvislosti so Starým mostom rozhodne až nové vedenie mesta.

(sita)

Páčil sa vám článok?