Parkovacie miesta budujú svojpomocne

3.9.2010
0
Páčil sa vám článok?

Nedostatok parkovacích miest pociťuje aj bratislavská Karlova Ves, mestská časť sa tento problém rozhodla riešiť svojpomocným budovaním miest na parkovanie. Pre agentúru SITA to uviedla karloveská starostka Iveta Hanulíková.

V praxi to funguje tak, že občania si v spolupráci s miestnym úradom nájdu vhodné miesto na vybudovanie parkovacieho miesta. Jeho výstavbu si sami aj zafinancujú, "na oplátku" získajú možnosť parkovať na tomto mieste päť rokov s prednostným právom predĺženia.

Takto sa podarilo vybudovať viac ako 120 miest, napríklad v lokalitách Matejkova, Karloveská, Levárska, Fadruszova, Silvánska, Púpavová či Nad Lúčkami. Do konca roka plánujú vybudovať ďalších 80 parkovacích miest, napríklad na Sekulskej, Veternicovej, Beniakovej, Ľ. Fullu, Lackovej či J. Stanislava. "Teším sa, že tento projekt sa stretol s veľkým ohlasom," povedala Hanulíková.

V Karlovej Vsi je momentálne 2 500 - 2 800 parkovacích plôch. Nie všetky sú podľa Hanulíkovej označené ako parkovacie miesta, čo však nebráni ich využívaniu na parkovanie v súlade so zákonom. Do tohto čísla ale nie sú započítané garážové státia pod bytovými domami. Najväčší problém s parkovaním majú obyvatelia Dlhých Dielov, najmä z dôvodu mohutnej výstavby bytov v minulých volebných obdobiach. Rozširovanie počtu parkovacích miest však podľa starostky tomu nezodpovedalo.

(sita)

Páčil sa vám článok?