Bratislavčania sa musia naučiť parkovať

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O pretrvávajúcich problémoch s parkovaním najmä v centre mesta sme sa pozhovárali s náčelníčkou Mestskej polície Zuzanou ZAJACOVOU.

- V poslednom období sme sa sústredili na nedisciplinovaných vodičov v Starom Meste, presunuli sme sem aj imobilizéry, ľudovo nazývané papuče, z iných mestských častí a niekedy ich založíme aj desať na nedovolene zaparkované autá v rade. Niektorí vodiči sú však nepoučiteľní. Stalo sa, že sme o desiatej hodine predpoludním „vyčistili“ Špitálsku ulicu, a už o dvanástej tam opäť parkovali nedisciplinovaní vodiči. Je tu otázka, prečo sú podzemné parkovacie garáže v centre cez deň obsadené len na 60 percent. Každému by malo byť jasné, že je určite lacnejšie zaplatiť, povedzme, sto korún za parkovanie v podzemnej parkovacej garáži, ako platiť pokutu za nedovolené parkovanie.

Neuvažujete o personálnom posilnení stanice Mestskej polície v Starom Meste?

- Okresná stanica v Starom Meste je zo všetkých staníc Mestskej polície vybavená najlepšie. Musím však povedať aj to, že Mestská polícia je všeobecne personálne poddimenzovaná. Neustále hľadáme nových pracovníkov, sme v spojení aj s úradmi práce, avšak kritériá sú pomerne prísne. Nemôžeme prijať každého, nevykonávame nábor, ale výber. Preto výberové konania niekedy skončia tak, že niektorých ľudí neprijmeme. Svoju úlohu zohráva aj to, že vzhľadom na finančné ohodnotenie o prácu v Mestskej polícii nie je veľký záujem. Pokiaľ ide o nedovolené parkovanie, skutočne nie je možné, aby mestskí policajti stáli na každej ulici a každom priechode pre chodcov. Situáciu sa snažíme riešiť v rámci našich možností.

Nemohlo by pomôcť osadzovanie takzvaných biskupských klobúkov a iných mechanických zábran na ďalších vybraných miestach v centre mesta?

- Môj názor je, že ak to nie je v rozpore so stanoviskom pamiatkarov a nedôjde k poškodeniu historického jadra mesta, bolo by vhodné osadzovať aj ďalšie takéto zariadenia. Nemuseli by tam byť umiestnené na dlhé roky, treba sa snažiť, aby si ľudia zvykli, že v istých častiach mesta je istý dopravný režim, a naučili sa to aj rešpektovať. Bratislavčania sa musia naučiť, ako sa má správne parkovať a ako sa správať v centre mesta. Konkrétne riešenia pravidelne konzultujeme s magistrátom i s mestskou časťou Bratislava - Staré Mesto.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?