Pribúda počet ulíc s novým režimom parkovania

25.8.2010
0
Páčil sa vám článok?

V centre Bratislavy postupne pribúdajú ďalšie ulice, kde staromestská samospráva zaviedla nový režim parkovania na cestách 3. a 4. triedy. Od septembra 2010 začne mestská časť Staré Mesto ako správca komunikácií sankcionovať vodičov, ktorí nebudú rešpektovať nové dopravné značenie.

S výnimkou platenej zóny, ktorú spravuje BPS Park, a.s., na základe spornej dvadsaťročnej zmluvy, sa doteraz v Starom Meste parkovalo všade. Neraz aj na chodníkoch, na tráve, aj v križovatkách. Tomu má byť onedlho koniec. Mestská časť Bratislava - Staré Mesto ako správca komunikácií 3. a 4. triedy prišla s projektom nastolenia poriadku v uličnom parkovaní. Po pasportizácii staromestských ulíc nechala samospráva vypracovať projekty dopravného režimu, ktorý určí vodičom, kde môžu parkovať, a chodcom, kadiaľ majú chodiť.

Parkovacie boxy, priechody pre chodcov a dopravné tiene už boli vyznačené vo dvoch oblastiach. Prvú tvoria ulice Bernolákova, Blumentálska, Fazuľová, Chorvátska, Justičná, Kmeťovo námestie, Lužická, Májkova, Moskovská, Poľná, Poľská, Sasinkova, Slovanská, Strážnická, Šoltésovej, Školská, Wilsonova. Druhú oblasť tvoria ulice Anenská, Belopotockého, Benediktiho, Björnsonova, Čajkovského, Kýčerského, Lehotského, Leškova, Povraznícka, Škovrančia, Tabaková, Záhrebská.

V druhej oblasti došlo aj k ďalším zmenám - Björnsonova je už celá jednosmerná, Škovránčia ulica už nebude slepá, ale jednosmerná s výjazdom na Žilinskú, a Leškova bude jednosmerná v smere od Čajkovského po Štefánikovu ulicu.

Už sa dokončuje aj projekt nového režimu pre 3. oblasť, ktorú tvoria ulice Flöglova, Fraňa Kráľa, Galandova, Godrova, Gunduličova, Hlboká cesta, Konventná, Kozia, Križkova, Kuzmányho, Lermontovova (po F. Kráľa), Lýcejná, Mateja Bela, Moyzesova, Na brezinách, Panenská, Podjavorinskej, Porubského, Puškinová, Sládkovičova, Somolického, Svoradova, Škarniclova, Štetinova, Vratňanská a Zochova.

Nový parkovací režim nielenže nastoľuje poriadok na staromestských komunikáciách, ale má tiež zlepšiť možnosti Starmešťanov zaparkovať auto v blízkosti svojho bydliska. Zatiaľ bolo vydaných približne 1700 parkovacích kariet, ktoré umožnia Staromešťanom parkovať na vyhradených parkovacích miestach. Požiadať o vydanie karty môže každý Staromešťan, ktorý má vodičské oprávnenie a má aj auto.

(brn)

Páčil sa vám článok?