Križovatke na nábreží chýba jazdný pruh

6.8.2010
0
Páčil sa vám článok?

Krátky interval zelenej na priechode pre chodcov v centre mesta na Námestí Ľudovíta Štúra robí chodcom problémy. Priechod spája pešiu zónu s dunajským nábrežím a denne ním prechádza množstvo ľudí a skupín turistov. Nie vždy však bezpečne.

Priechod so semaforom prepája historické centrum mesta s dunajským nábrežím a priechod na tejto križovatke by mal byť nielen maximálne bezpečný, ale aj pohodlný na prechod i väčšej skupiny chodcov. Opak je pravdou. Mnohí chodci nestíhajú prejsť kvôli krátkej zelenej a mnohým nestačí ani rezerva na opustenie vozovky už počas červenej. Zelená a ani rezerva nestačí najmä starším ľudom, rodičom s deťmi, alebo väčšej skupine turistov. Navyše priechod nie je výrazne vyznačený. Podobnú situáciu sme zachytili aj na našich fotografiách.

S priechodom na Námestí Ľudovíta Štúra nie sú spokojní ani dopravní inžinieri. Podľa informácií z dopravného inšpektorátu križovatka s priechodom pre chodcov je od roku 2002 v tzv. predčasnom užívaní a nie je dokončená podľa stavebného povolenia. „V každom prípade nie je dokončená v stave, s ktorým súhlasil dopravný inšpektorát - nie je dobudovaný jazdný pruh v smere na Šafárikovo námestie. Križovatka ma byť riešená deleným priechodom na dva signály „voľno“. Znamená to, že štvorpruhovú komunikáciu s električkovým pásom v priamych smeroch, by chodci prechádzali na dvakrát. Tým by sa podľa dopravného inšpektorátu získalo viac času na prechod a vznikli by kratšie prechodové úseky.

Podľa magistrátu je v signálnych plánoch nastavená dĺžka zelenej pre chodcov na sedem sekúnd. Podľa mesta by malo predĺženie zelenej pre chodcov negatívny vplyv na priepustnosť jediného radiaceho pruhu na nábreží v smere od Nového mosta k Šafárikovmu námestí.

„Pre aspoň čiastočné zlepšenie priepustnosti sme v spolupráci s Krajským dopravným inšpektorátom pripravili úpravu riadenia tak, aby si chodci na priechode sami vyvolávali svoju zelenú pomocou tlačidiel, pričom bez ich výzvy by mali vozidlá súvislú zelenú. Táto úprava riadenia zatiaľ nebola zrealizovaná, keďže si vyžaduje náročné preprogramovanie radiča svetelnej signalizácie,“ tvrdí magistrát. Pripúšťa však možnosť predĺženia voľného času pre chodcov pri súčasnom spôsobe riadenia aspoň v niektorých obdobiach dňa mimo dopravnej špičky ako okamžité opatrenie na zlepšenie dopravnej situácie.

Robert Lattacher
FOTO - autor

Páčil sa vám článok?