Ak cestujúci nechcel ísť načierno, pokutu odpustia

24.6.2010
0
Páčil sa vám článok?

Od 17. novembra 2008 poskytuje Dopravný podnik Bratislava možnosť kupovania cestovných lístkov v mestskej hromadnej doprave prostredníctvom elektronického SMS. Niekedy sú však s touto službou aj problémy.

Na jeden z nich nás nedávno upozornil čitateľ. Esemeskou si kupoval lístok dve minúty pred príchodom spoja, ktorým mal cestovať, no potvrdenie neprišlo ani po tom, ako z električky dávno vystúpil. Správa potvrdzujúca platbu došla viac ako po pol hodine od objednávky. Čitateľ priznal, že si uvedomoval, že išiel na čierno a riskoval pokutu, ale najviac ho hnevá, že tento spôsob kúpenia lístka sklamal.

Podľa predsedu predstavenstva DPB Branislava Záhradníka, v prípade tzv. SMS lístkov ide o technickú službu, ktorá môže mať určité obmedzenie. “Môže vzniknúť v niektorých časoch, keď je mimoriadna frekvencia, ale je to skôr záležitosť operátorov.” Uviedol, že spoľahlivosť lístkov je 99,9 percenta a dopravca to má vraj zmonitorované. Konštatoval, že ak podobný problém vznikne a cestujúci požiadal o lístok, no potvrdenie mu do dvoch minút neprišlo, nemal by cestovať prostriedkami MHD. Po právnej stránke nemá v tom čase platný cestovný lístok. Tým je podľa neho len doručená spätná esemeska. Dodal však, že ak by takého cestujúceho pokutoval revízor a spätne sa dokáže, že spätná esemeska mu neprišla jeho vinou, ale vinou operátora, tak dopravný podnik mu sankciu odpustí. “Nejde o masový jav, ale o individuálne prípady, ktoré riešime skôr ústretovo, keď vidíme, že nebol úmysel jazdiť načierno,” povedal B. Záhradník.

Služba nákupu lístka do liniek MHD prostredníctvom SMS funguje už druhý rok. Uskutoční sa zaslaním prázdnej SMS na číslo 1100 a prijatím spiatočnej SMS s cestovným lístkom približne do dvoch minút. Cena SMS lístka je 0,80 eur a platí až 70 minút. Podľa aktuálnych licenčných podmienok u jednotlivých operátorov je služba SMS cestovný lístok zatiaľ prístupná u všetkých troch mobilných operátorov klientom s paušálnym programom. SMS lístok platí aj na nočných linkách.

(rob)

Páčil sa vám článok?